O zavření krachující banky rozhodne Brusel, shodli se ministři financí EU

Po třináctihodinovém jednání našli ministři financí států osmadvacítky shodu na klíčové části takzvané bankovní unie. Státy EU, včetně Česka, se dohodly na největším přesunu pravomocí do Bruselu od vzniku eura. Zavřít problémovou banku bude možné i bez souhlasu její mateřské země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu

Vlajky EU před sídlem Evropské komise v Bruselu | Zdroj: ČTK

Dohled národních úřadů nad bankami nebyl podle Bruselu dostatečně přísný. O jejich osudu tak bude nově rozhodovat Evropská komise.

„Naším základním cílem je vybavit Evropskou unii nástroji na to, abychom se do budoucna vyhnuli velkým krizím, jako byla ta minulá,“ vysvětlil důvody vzniku bankovní unie italský předseda vlády Enrico Letta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl Jan Bureš, hlavní analytik ERA Poštovní spořitelny

Všechny banky by navíc měly přispívat do fondu, který by stát použil při placení nákladů na zavření nebo na pomoc problémové bance. Tyto náklady by neplatili daňoví poplatníci jako dosud, ale samotné banky.

Postupně by se poplatky měly spojit do celoevropského fondu. Do něj by měly banky vložit v dalších deseti letech zhruba 55 miliard eur. „Éra masivní státní pomoci bankám končí. Bankovní unie přetne začarovaný kruh mezi bankami a jejich státy,“ řekl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

V České republice téměř 90 procent bankovního sektoru vlastní banky se sídlem v eurozóně a přes 70 procent exportu směřuje do zemí osmadvacítky.

Podle náměstka ministra financí Radka Urbana je tak dohoda velmi dobrá i pro Česko. „I v našem zájmu je, aby banky nejen v eurozóně, ale ve všech zemích Evropské unie byly stabilní,“ vysvětlil.

Viceguvernér ČNB Hampl: Banky kontrolujeme dobře

Česko se může k bankovní unii dobrovolně přidat už teď, automaticky do ní vstoupí po přijetí eura. Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka ale není kam spěchat: „Já myslím, že se nestane nic, že to nijak neoslabí naši pozici, pokud bychom si nechali čas na rozmyšlenou, možná nějaké testovací období.“

Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl je přesvědčen, že český dohled nad bankami funguje výborně a další pilíře budou pouze nedostatečným kompromisem. „Nevidím jedinou výhodu, kterou by případný vstup České republiky do tohoto dohledového mechanismu a následně těch ostatních mohl pro ČR mít,“ uvedl před časem.

Jestli dobrovolně vstoupí do bankovní unie, by se státy neplatící eurem měly rozhodnout do několika měsíců. Jednotný dohled na bankami totiž odstartuje 4. listopadu příštího roku.

Ondřej Houska, Silvie Třeslínová, Simona Bartošová, krw, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme