O2 dostala dvoumilionovou pokutu. Zákazníkům aktivovala nevyžádané služby

Český telekomunikační úřad vyměřil firmě O2 pokutu dva miliony korun za agresivní obchodní praktiku u tarifu PředplaDENka. Operátor s pokutou nesouhlasí, ve středu se proti ní odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O2 Czech Republic a.s.

O2 Czech Republic a.s. | Foto: O2 Czech Republic a.s.

Firma O2 měla loni v rámci pilotního provozu služby aktivovat některým zákazníkům jiný tarif, než měli sjednaný, a to bez jejich souhlasu.

„S O2 bylo proto zahájeno správní řízení pro podezření z užití agresivní obchodní praktiky podle zákona o ochraně spotřebitele, které spočívalo v nevyžádané aktivaci jiného než sjednaného tarifu a účtování ceny za využívání tohoto tarifu," uvedl Český telekomunikační úřad.

O2 nemusí odškodnit zákazníky za pondělní výpadek. Mají ale nárok na slevu

Číst článek

Firma vybrané uživatele informovala o tom, že byli zařazeni do pilotního provozu nově zaváděných tarifů PředplaDENka. Pokud se ho nechtěli účastnit, mohli prostřednictvím SMS, telefonicky nebo osobně na prodejních místech O2 svou účast odmítnout.

Účastníkům, kteří do konce července 2016 neodmítli svou účast v pilotním provozu, pak byl denní poplatek za tarif stržen automaticky z kreditu vždy prvním využitím některé služby.

Podle Jitky Pajurkové z tiskového oddělení O2 šlo pro většinu lidí o výrazně výhodnější tarif, který umožnil neomezené volání za 20 korun na den.

„ČTÚ nás pokutuje za inovaci, která přináší lidem výhody, což dokládá fakt, že dodnes si PředplaDENku aktivovalo přes 200 tisíc zákazníků. Věříme, že s rozkladem či u následného řízení u soudu uspějeme podobně, jako tomu bylo v řadě dalších chybných pokut ze strany regulátora," dodala.

O2 má kolem 4,9 milionu uživatelů mobilních služeb, z toho předplacené služby používá přes 1,5 milionu klientů. Majoritním vlastníkem O2 je investiční skupina PPF.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme