O2 se rozdělí na operátora a správce sítí, rozhodli akcionáři

Akcionáři největší tuzemské telekomunikační firmy O2 dnes rozhodli o rozdělení společnosti na operátora poskytujícího služby a novou firmu Cetin, která bude vlastnit a spravovat pevné a mobilní sítě a datová centra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O2 Czech Republic a.s.

O2 Czech Republic a.s. | Foto: O2 Czech Republic a.s.

Rozdělení prosadila finanční skupina PPF Petra Kellnera, která v O2 vlastní téměř 85 procent akcií, naopak minoritní akcionáři byli z velké části proti.

Klíčové hlasování bylo až po více než 10 hodinách od začátku valné hromady. Jednání protahoval rekordní zájem drobných akcionářů, kterých se sešlo přes 700, tedy trojnásobek obvyklé účasti.

Představenstvu během jednání docházely desítky dotazů k hospodaření a rozdělení firmy i protesty proti rozdělení. Vystoupení některých účastníků byla velmi emotivní.

Firma by měla být rozdělena od letošního června. O2 bude dál poskytovat telekomunikační služby koncovým zákazníkům, bude vlastnit mobilní frekvence a také dceřiného mobilního operátora na Slovensku.

Infrastruktura připadne Cetinu

Do nově vytvořené firmy Cetin přejde infrastruktura, tedy pevné sítě, mobilní vysílače a datová centra. Od rozdělení si vedení společnosti slibuje efektivnější fungování obou částí.

O2 by měla flexibilněji reagovat na požadavky trhu, Cetin zase poskytovat ve větší míře služby infrastruktury i dalším zájemcům. Náklady na rozdělení mají dosáhnout jednotek milionů korun.

Do Cetinu má přejít majetek v odhadní ceně 46,9 miliardy korun. Všichni akcionáři O2 získají ke každé akcii jednu akcii Cetinu, která nebude veřejně obchodovatelná. Jmenovitá hodnota akcií O2 klesne z 87 korun na deset korun.

Těm, kteří s rozdělením vyjádřili na valné hromadě nesouhlas, O2 vyplatí za akcie Cetinu odstupné. Jeho výši stanoví znalecký posudek. Povinná nabídka odkupu akcií by měla být do 15. června.

Analytici před valnou hromadou doporučovali akcionářům hlasovat proti rozdělení a zajistit si tak odkoupení jinak málo likvidních akcií Cetinu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme