Společnost O2 zvýšila v pololetí čistý zisk o 2,8 procenta na více než 2,6 miliardy korun

Telekomunikační společnost O2 vykázala v letošním prvním pololetí konsolidované provozní výnosy 19,326 miliardy korun, což je o 1,8 procenta meziročně více. Ve druhém čtvrtletí výnosy kvůli koronaviru stagnovaly. Pandemie covid-19 měla ve druhém čtvrtletí negativní vliv na výnosy z roamingu a prodeje telefonů, což znamenalo pokles příjmů v mobilním segmentu. Čistý zisk za první pololetí vzrostl o 2,8 procenta na 2,675 miliardy korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operátor O2 (ilustrační foto)

Telekomunikační společnost O2 vykázala v letošním prvním pololetí konsolidované provozní výnosy 19,326 miliardy korun. | Zdroj: Profimedia

V souvislosti s omezením pohybu obyvatel kvůli vyhlášení nouzového stavu se výrazně utlumila aktivita obchodních kanálů, což vedlo ke zpomalení růstu počtu zákazníků. To byly, společně s výpadkem výnosů z roamingu, podle vedení firmy hlavní důvody, proč O2 dosáhla v klíčových ukazatelích jen mírného růstu.

5G v Česku. Společnost O2 spouští rychlou mobilní síť v částech Prahy a Kolína

Číst článek

Počet mobilních registrovaných zákazníků firmy v České republice ke konci června vzrostl na 5,91 milionu, což je o 43 000 víc než na začátku roku. Zákaznická báze mobilních smluvních služeb byla 3,262 milionu. Počet zákazníků některého z tarifů služby O2 TV se letos zvýšil o 33 000 na 476 000. Na Slovensku operátor vykázal 2,157 milionu zákazníků.

„Přestože není jasné, jak rychle se ekonomika vrátí k normálu, nepřestáváme inovovat a jako první operátor ve dvou městech spouštíme komerční provoz nejrychlejší sítě 5G,“ uvedl generální ředitel Jindřich Fremuth.

Výnosy v mobilním segmentu klesly v prvním pololetí o 0,6 procenta na 9,825 miliardy korun, výnosy ve fixní síti se naopak zvýšily o 8,7 procenta na 5,957 miliardy korun.

Na Slovensku poklesly celkové provozní výnosy v prvním pololetí o 3,7 procenta na 3,617 miliardy korun. Podobně jako v České republice stály za tímto poklesem hlavně nižší výnosy z roamingu a prodeje telefonů v době koronakrize.

„V první polovině roku jsme kvůli pandemii koronaviru naše interní očekávání nesplnili. Zasažena byla zejména mobilní část našeho podnikání, kde došlo k meziročnímu poklesu výnosů. Díky striktní kontrole provozních nákladů jsme byli schopni mírně navýšit provozní zisk ve druhém čtvrtletí. Zároveň se nám podařilo získat nové financování společnosti, které zajistí naši finanční stabilitu v příštích letech,“ dodal finanční ředitel Tomáš Kouřil.

Majoritním vlastníkem O2 je investiční skupina PPF Petra Kellnera.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme