Obama chce do roku 2025 snížit americký dovoz ropy o třetinu

Spojené státy do roku 2025 sníží objem dovážené ropy o třetinu. I tak by se Amerika měla zbavit závislosti na dodávkách energií ze zahraničí. Plán, který včera představil prezident Obama na půdě Georgetownské univerzity, dále počítá s větším využíváním biopaliv a také se státní podporou elektromobilů. Stejně tak nevylučuje těžbu ropy na americkém území.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama, prezident USA

Barack Obama, prezident USA | Foto: Bílý dům

Zbavit se závislosti na cizí ropě plánovalo už před Obamou několik prezidentů. Například Richard Nixon, za něhož se nakonec tato závislost takřka zdvojnásobila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obamovu energetickou strategii hodnotil na Rádiu Česko analytik Petr Čermák

Nynější snaha má větší šanci na úspěch, myslí si analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Američanům totiž podle něj nic jiného nezbývá.

„V posledních letech jsme na trzích s ropou svědky opravdu turbulentního období. Stali jsme se svědky několika válek a aktuálně také nebývalých nepokojů v arabském světě, což vyvolává hodně obav o energetickou bezpečnost USA a tato otázka se zase dostává do popředí. Takže podle mého názoru jsou nyní šance na to, aby se prosadily nějaké kroky, které by snížily závislost na zahraniční ropě, mnohem větší než v minulosti,“ řekl Čermák.

Američané jsou nyní největším spotřebiteli ropy na světě. Jakékoliv jejich kroky v této oblasti jsou proto investory na trzích citlivě vnímány. Akcie firem, které by z nové energetické koncepce mohly profitovat, včera posilovaly.

V budoucnu by se podle Čermáka mohl snížit i tlak na ceny ropy. „Pokud by ale nahradily zahraniční ropu pouze jinou ropou, například z podmořské těžby v Mexickém zálivu nebo například ze zdrojů z Aljašky, taky si myslím, že by to zas tak zásadní vliv nemělo,“ podotkl analytik.

Obamův plán počítá i s větším využitím biopaliv. Právě to ale v poslední době někteří experti kritizují, protože kvůli tomu zdražují potraviny. Souhlasí s tím i Petr Čermák:

„Spojené státy patří k nejvýznamnějším světovým producentům kukuřice na světě a většina biopaliv, která se vyprodukují v USA, jsou právě z kukuřice. Navíc se kukuřice ve velké míře využívá při výkrmu hospodářských zvířat, takže se to projeví i na cenách masa. Pokud dominantní hráč na světových trzích s kukuřicí spálí většinu na výrobu biopaliv, tak to není zrovna ideální varianta.“

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme