Obama chce pomoci ekonomice investicemi do infrastruktury

Investice do dopravní infrastruktury, modernizace úřadů a škol. To je zatím odpověď nastupující amerického prezidenta Baracka Obamy na potíže americké ekonomiky. O víkendu vysvětloval své plány v amerických médiích a na internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: www.barackobama.com

Pravidelné víkendové poselství demokratické strany se stalo v posledních týdnech jednou z hlavních událostí. Její obsah je rozebírán analytiky a pitván komentátory už teď víc, než proslovy odcházejícího prezidenta Bushe. Tentokrát pomohla i páteční zpráva, že ve Spojených státech přibylo v listopadu přes půl milionu nezaměstnaných. Barack Obama v projevu umístěném na YouTube vysvětloval, v čem bude spočívat vznikající plán na pomoc nemocnému hospodářství, který má do roku 2011 vytvořit 2,5 milionu pracovních míst.

V prvé řadě spustí masivní kampaň, jejímž výsledku budou všechny veřejné budovy spotřebovávat méně energie. Jak Obama připomíná, americká vláda teď platí nejvyšší účet za energii na světě. Modernizace veřejných budov ušetří peníze a zaměstná mnoho lidí.

"Za druhé: vytvoříme miliony pracovních míst největší investicí do národní infrastruktury od budování dálnic v padesátých letech minulého století," slibuje Barack Obama. Ujišťuje přitom daňové poplatníky, že federální vláda bude postupovat podle jednoduchého pravidla: Použij peníze, nebo o ně přijdeš. Jinými slovy, jednotlivé státy přijdou z projekty na opravy silnic a mostů a dostanou z Washingtonu peníze, Pokud je ale do určité doby nevyužijí, budou je vracet.

Třetí iniciativou Obamova ekonomického plánu bude nejrozsáhlejší projekt na modernizaci a vylepšení budov státních škol, jaký kdy země zažila. Opět půjde o to, aby byly školní budovy méně energeticky náročné ale zároveň mají být vybavené moderními počítači.Podobně jako nová vláda slibuje opravit silnice, dálnice a školy, chce zlepšit i přístup k informacím: "Je nepřijatelné, aby Spojené státy byly až na patnáctém místě na světě v pokrytí vysokorychlostním internetem," říká Barack Obama a připomíná, že jsou přece zemí, kde internet spatřil světlo světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomických záměrech B. Obamy mluví V. Pohanka

A aby byl výčet úplný, Barack Obama v rozhovoru pro stanici NBC podpořil i finanční pomoc pro tři velké americké automobilky v potížích, o které jedná Kongres. Dopustili se podle něj mnoha strategických chyb, ale jsou páteří ekonomiky v některých regionech a zaměstnávají přímo a nepřímo miliony lidí. Proto podle Obamy není možné nechat automobilky General Motors, Ford a Chrysler jednoduše zkolabovat.

První reakce na jeho víkendový projev jsou pozitivní ale opatrné. Obama neřekl žádná konkrétní čísla, upřesnil jen zásadní směřování investic, které slíbil už dřív. Zatím mu ale nikdo neupírá alespoň vizi, jak chce churavějící ekonomice pomoci.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme