Obama chce vybírat daň za spoluzodpovědnost za krizi

Většina amerických finančních institucí v noci na dnešek na burzách posílila. Zvláštní daň za spoluzodpovědnost za finanční krizi, kterou chce na 50 z nich uvalit prezident Obama, tak investory, nevystrašila. A to přesto, že by banky měly státu během příštích 10 let společně odvést až 90 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Tomáš Adamec

Zavedení daně je ale stále jen návrhem, který ještě musí schválit americký Kongres, a proto nedošlo k propadu akcií jednotlivých společností, myslí si analytik společnosti Colosseum Petr Čermák:

Přehrát

00:00 / 00:00

O dani za spoluzodpovědnost za finanční krizi mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

"Investoři spíš věří v to, že propojenost finančního sektoru s politikou je ve Spojených státech dost velká a lobbistické skupiny finančního sektoru začnou ve velkém bojovat proti tomuto návrhu. Mnozí investoři proto pochybují, jestli vůbec návrh projde, a to je jeden z důvodů, proč zatím nevidíme žádné velké turbulence."

Pokud by byl návrh nakonec schválen, přišly by společnosti o velkou část svého zisku. "Obávám se toho, že by banky přenesly své náklady na zákazníky, kteří by nakonec tuto vyšší daň stejně zaplatili ze svých kapes, případně by banky přišly na jiný způsob, jak dopad této daně co nejvíce zmírnit," dodal Čermák.

Jedním z cílů daně je oslabení největších společností, které jsou teď příliš velké na to, aby je stát nechal padnout. Podle analytik společnosti Colosseum ale tento záměr není příliš reálný: "Pokud před vypuknutím krize byl ve Spojených státech problém s bankami v tom, že byly příliš velké na to, aby padly, tak teď je ta situace ještě mnohem horší."

Podle Čermáka nebude mít bankovní daň na velikost bank příliš velký vliv. K oslabení bank by podle něj vedli pouze mnohem razantnější kroky.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme