Obama: Ekonomická krize ještě bude bolet

Americký prezident Barack Obama vystoupil s hodnocením své vlády - a to symbolicky po sto dnech v úřadě. Jsem hrdý na to, čeho jsme dosáhli. Ale nejsem spokojený. Těmito slovy hodnotil své stodenní působení nejprve v Missouri a večer v hlavním televizním vysílacím čase v Bílém domě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Tomáš Adamec

"Start se nám myslím povedl, ale je to jen start. Těší mne náš pokrok, ale nejsem spokojený," uvedl americký prezident. Podobně jako v předchozích projevech varoval, že ekonomická krize ještě nějakou dobu potrvá a bude bolet.

"Miliony Američanů jsou bez práce a domova a mnoho dalších je ztratí, než recese skončí. Bezpečnost Spojených států nepřestal ohrožovat terorismus ani šíření jaderných zbraní," uvedl šéf Bílého domu.

Barack Obama proto slibuje, že jeho vláda bude pokračovat v práci doma i v zahraničí. Chce také připravit reformu zdravotnictví, která nezvýší cenu lékařské péče a udrží její kvalitu. Zaměří se na energetiku a regulaci finančního trhu.

Americký prezident chce do konce roku podepsat novou legislativu, která vytvoří nová pravidla pro Wall Street. Ta mají podle jeho představ odměňovat inovaci a pracovitost, ne snahu po rychlém zbohatnutí a zneužívání neznalosti investorů.

V odpovědích na otázky novinářů mimo jiné Barack Obama uvedl, že takzvaný waterboarding považuje za mučení. Jde o metodu, kdy vyšetřovatelé CIA podrobovali osoby podezřelé z terorismu proceduře, při které jim navozovali intenzivní pocit topení.

Vysvětloval také svůj postoj v citlivé otázce potratů. Raději by viděl zákony, které právo ženy na potrat potvrdí, ale není to prý nyní pro něj naléhavá priorita. Nechce také rozdmýchávat hněvivou atmosféru, která toto téma obklopuje.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme