Obama jednal s republikány o zadlužení. K řešení se nedobrali

Americký prezident Barack Obama jednal s republikány o zadlužení země. Poprvé v historii se může stát, že nebudou Spojené státy schopné splácet úvěry. I když Obama hodnotil schůzku jako konstruktivní, výsledky nepřinesla. Lídři stran se proto s Obamou v Bílém domě sejdou znovu v neděli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama na schůzce s lídry Kongresu v Bílém domě.

Barack Obama na schůzce s lídry Kongresu v Bílém domě. | Zdroj: Reuters

Podle prohlášení jak republikánů, tak demokratů je naprosto zřejmé, že si obě hlavní politické strany uvědomují vážnost situace a potřebu dohody. Hlavní problém je v tom, že zatímco republikáni chtějí krátit hlavně útraty federální vlády a tím snižovat její výdaje, tak demokraté naopak navrhují zvýšení některých daní a poplatků tak, aby se zvýšily příjmy vlády.

Je přitom zjevné, že se bude muset najít nějaký kompromis a přinejmenším v dohledné době se bude americká vláda dál zadlužovat. Otázkou je, jakým tempem. Na tom se zatím republikáni s demokraty v Kongresu nedohodli.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme