Obama oznámil nové investice do tvorby pracovních míst

Bílý dům chce investovat do tvorby pracovních míst. Americký prezident Barack Obama nastínil plán, na který navrhuje použít nevyužité peníze určené původně na záchranu finančních institucí. Podle předběžných odhadů by mělo jít o desítky až stovky miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům

Bílý dům | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Americké hospodářství se začíná zotavovat. O tom vypovídají makroekonomická data. Jenže nezaměstnanost zůstává na nejvyšší úrovni za poslední čtvrtstoletí, kolem deseti procent. Podle prezidenta Obamy s tím vláda musí něco dělat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barack Obama představil plán tvorby pracovních míst.

"Za statistikami se skrývají životy lidí, jejich schopnost uživit slušně rodinu," připomněl prezident Obama posluchačům v liberálním think tanku Brookings Institution. Jeho návrh, přesněji řečeno nástin plánu, má tři hlavní body.

"V prvé řadě má pomoci malým podnikům, aby jejich produkce vzrostla a mohly najímat nové zaměstnance," říká Obama. Ve Spojených státech jsou za malé považované firmy do sta zaměstnanců a právě ty vytvářely v posledních letech pětašedesát procent všech nových pracovních míst. Teď mají získat daňové úlevy.

Vláda proto navrhuje úplné zrušení daně z kapitálového zisku na investice do malých společností, zrychlení daňových odpisů na zařízení a vyšší záruky pro malé podniky, které si půjčují od státu nebo s jeho pomocí.

"Za druhé navrhujeme další investice do infrastruktury, které jdou nad rámec toho, co už vláda schválila v rámci stimulačního balíku," pokračoval Barack Obama s poukazem na masivní investice, které jeho kabinet prosadil začátkem roku krátce po nástupu do Bílého domu.

'Schodek rozpočtu snížím na polovinu'

A do třetice vyzývá prezident Obama Kongres, aby zvážil program, který by motivoval majitele domů k ekologickým investicím do jejich nemovitostí. Vláda chce nové iniciativy financovat z peněz určených původně na program záchrany finančních institucí známý pod zkratkou TARP.

Na něj se totiž vyčerpalo asi o dvě stě miliard dolarů méně, než se přepokládalo. Barack Obama ale zatím neříká, kolik přesně chce na takové účely věnovat. A to je podle prvních reakcí největší slabinou jeho plánu.

"Mluvíme o miliardách? Desítkách miliard? Mohlo by to být klidně přes sto miliard," říká například v rozhovoru pro stanici NPR Dean Baker z Centra pro ekonomický a politický výzkum. Republikáni v Kongresu dávají hlasitě najevo, že by se peníze ušetřené na pomoci bankám měly využít hlavně ke snížení rozpočtového deficitu, který šplhá do rekordní výše.

"Stále ctím závazek, že snížím na polovinu schodek rozpočtu, který jsem zdědil, ve svém prvním funkčním období," ujišťuje prezident Obama. Podle kritiků ale šéf Bílého domu zatím nikdy uspokojivě nevysvětlil, jak konkrétně toho chce dosáhnout a zatím jen utrácí a utrácí a utrácí.

Vít Pohanka, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme