Obama se nově zaměří na boj s nezaměstnaností

Americký prezident Barack Obama mění taktiku. Zatímco dosud pro něj byla prioritou zdravotní reforma napříště se jedničkou stane boj s nezaměstnaností. Oznámil to v noci na dnešek v tradičním prezidentském projevu o stavu unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama při projevu

Americký prezident Barack Obama při projevu | Foto: US Department of Defense

Důvodem této změny je jak ztráta většiny v Senátu, která komplikuje prosazení zdravotnické reformy, tak i rostoucí nespokojenost Američanů s hospodářskou situací země. "Obama se zaměřuje na podporu malých podniků, což je nejblíže trhu práce," komentoval ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomové Jaromír Šindel a Kamil Bednář ve Světě o deváté.

Barack Obama chce na hospodářkou situaci v zemi brzy najít lék s pomocí vyšších výdajů ze státní kasy, ale zároveň i s pomocí vyšších příjmů do ní.

Po projevu amerického prezidenta šly trhy relativně nahoru. "Asijské trhy šly mírně nahoru, stejně i trhy evropské, které otevřely přes jedno procento nahoru," řekl analytik BH Securities Kamil Bednář.

Obama například potvrdil konec daňových odpustků pro bohaté. I to je jeden z kroků, které mají přispět ke snížení deficitů rozpočtu. Zatímco ale škrtů Obama příliš neslíbil, utrácet hodlá relativně dost. Tím pokračuje ve snahách o státem řízené oživení ekonomiky.

"To je nekončící souboj, zda by vlády měly zasahovat do oživení ekonomik. Je ale nutné podotknout, že americká vláda a vůbec všechny vlády si uvědomují potřebu půjčovat si na trhu. A že schopnost trhu není neomezená," poznamenal Šindel.

Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme