Obama se snaží najít lék pro churavějící americké hospodářství

Americká ekonomika je vážně nemocná a její stav se zhoršuje. Těmito slovy zhodnotil nastupující prezident USA Barack Obama hospodářskou situaci země, jejíž vedení za dva týdny převezme. Zamířil proto do Kongresu, aby už teď jednal o léku na její neduhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova Kongresu ve Washingtonu

budova Kongresu ve Washingtonu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Barack Obama začal první pondělí v Novém roce optimisticky - pozdravy s novináři v budově amerického Kongresu. Zprávy o vývoji americké ekonomiky ale dávají pramálo důvodů k optimismu. Nezaměstnanost roste, hrubý domácí produkt klesá. Do oficiální inaugurace zbývají ještě dva týdny, ale není čas na otálení.

"Práce nepočká, i když se před washingtonským Kapitolem teprve staví inaugurační tribuna," řekl Obama. Do Kongresu přijel mluvit o balíku stimulačních opatření, který dostává konkrétní obrysy.

Rozhlasové stanici NPR je nastínil Chris Van Holen, demokrat ve Sněmovně reprezentantů za stát Maryland: "Jsou to velké projekty na rekonstrukci dopravní infrastruktury, které by mohly stát asi 100 miliard dolarů".

Další součástí plánu je pomoc jednotlivým státům USA při rekonstrukci škol a zdravotnických zařízení. Ta by měla podle dosavadních informací představovat až 200 miliard dolarů.

Nastupující prezident Spojených států amerických také plánuje daňové úlevy pro střední vrstvu a podniky, které by měly dosáhnout asi 300 miliard dolarů. Tyto a některé další iniciativy, jako snížení úrokové míry, mohou vyhnat náklady na stimulační opatření až do výše 800 miliard dolarů.

Hlavní myšlenkou je, že taková finanční injekce povzbudí americké hospodářství, aby se znovu rozběhlo na plné obrátky.

"Slíbili jsme, že budeme spolupracovat bez ohledu na stranickou příslušnost," řekla před setkáním s Barackem Obamou Nancy Pelosiová, šéfka Sněmovny reprezentantů. Je ale skutečností, že mezi republikány a demokraty stále panují v pohledu na Obamův plán ekonomické pomoci značně rozdílné názory.

Cílem nastupujícího prezidenta teď je, co nejrychleji případné překážky a třenice v Kongresu překonat, aby mohl začátkem února stimulační balík už jako šéf Bílého domu podepsat a uvolnit tak potřebné finance.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme