Obama varuje před novým návratem ekonomické krize

Americe hrozí nová krize. Prohlásil to prezident Barack Obama. Jestli se Kongres nedohodne na zvýšení dluhu federální vlády, nebude mít po 2. srpnu dost peněz na výplaty státních zaměstnanců ani některých sociálních a zdravotních dávek. Podle amerického prezidenta by to roztočilo nové kolo krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama.

Barack Obama. | Zdroj: Reuters

„Teď nastal čas řešit tyhle problémy. Když ne teď, tak kdy?“ ptá se prezident Obama. Jestli se nedokáže Kongres a Bílý dům dohodnout na tom, jak dostat pod kontrolu rozpočtové výdaje a potom zvýšit strop pro zadlužování, hrozí po 2. srpnu platební neschopnost federální vlády a to by podle amerického prezidenta znamenalo pravděpodobně nový propad ekonomiky a další kolo recese.

„Budeme se scházet každý den, dokud to nevyřešíme,“ slibuje šéf Bílého domu. I po novém kole jednání je ale zřejmé, že se republikáni s demokraty nemůžou dohodnout na tom, do jaké míry se můžou zvýšit příjmy federální vlády novými daněmi. A o kolik a v jakých oblastech se mají snižovat její výdaje.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme