Obama vidí řešení hrozící rozpočtové krize USA optimisticky

Barack Obama věří v řešení hrozící rozpočtové krize. Ta nastane, pokud se demokraté s republikány do konce roku nedohodnou a neodvrátí zvýšení daní a škrty. V roce 2013 totiž vyprší daňové úlevy, které zavedl Obamův předchůdce George Bush.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama na tiskové konferenci po schůzce s lídry Kongresu

Barack Obama na tiskové konferenci po schůzce s lídry Kongresu | Zdroj: Reuters

„Za pouhé čtyři dny by se mohly rapidně zvýšit daně a podstatně snížit mzdy," prohlásil Obama.

„To by negativně zasáhlo nejen ekonomiku a střední třídu, ale také podnikatele, kteří jsou závislí na výdajích těchto lidí. Naštěstí tomu může Kongres zabránit, ale musí jednat okamžitě,“ řekl.

Jednání lídrů amerického Kongresu o řešení současné rozpočtové krize skončilo v Bílém domě asi hodinu před půlnocí evropského času. Schůzku svolal právě Obama.

Zástupci demokratů a republikánů se zavázali pokračovat v hledání kompromisu, který zabrání nárůstu daní a rozpočtovým škrtům.

Pokud by se obě strany do konce roku nedohodly, mohlo by to podle expertů srazit hospodářství Spojených států do recese. O řešení rozpočtové krize bude jednat Kongres už v neděli.

Pavlína Nečásková, Simona Bartošová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme