Obama vyzval politiky, aby se dohodli na dluhovém limitu

Američtí politici se stále nedohodli na zvýšení stropu pro zadlužení. Dolní komora parlamentu o něm měla původně hlasovat dnes, kvůli sporům mezi republikány ale rozhodování odložila. Americký prezident Barack Obama vyzval je i demokraty, aby se dohodli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarová bankovka

Dolarová bankovka | Foto: Comstock Images

Pokud Kongres dluhový limit nezvýší do úterý, Spojené státy skončí v platební neschopnosti. Vláda by pak nemohla platit některé výdaje, které už schválil Kongres. Mohlo by se jednat o důchody nebo peníze pro zdravotnictví. Také by to mohlo podle odhadů ohrozit celý svět.

Většina amerických politiků uznává, že dluhový limit je potřeba navýšit, ale neshodují se na tom, jakým způsobem. Na stole je návrh šéfa Sněmovny reprezentantů, republikána Johna Boehnera, který chce, aby Američané v příštích deseti letech ve svých výdajích škrtli necelý bilion dolarů, a aby se dluhový limit navýšil, ale jen na šest měsíců. Poté by se o jeho navýšení a o dalších tvrdých škrtech jednalo znovu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska ze zahraniční redakce mluví o platební neschopnosti, která hrozí Spojeným státům, v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

S tím ale zásadně nesouhlasí prezident Barack Obama, který nechce, aby to bylo jenom dočasné řešení. Příští rok budou v Americe prezidentské volby, a tak by se mu samozřejmě nehodilo, aby se o zvýšení limitu opět jednalo. Na jeho straně jsou demokraté, kteří ovládají Senát.

I kdyby tedy republikáni prosadili svůj návrh ve Sněmovně reprezentantů, demokraté v Senátu už řekli, že ho odmítnou. Sami demokraté navrhují ještě razantnější škrty na delší dobu, aby dluhový limit byl navýšen na delší období a aby Američané měli „uklizený stůl“.

Shoda nepanuje ani mezi republikány, mezi nimiž jsou radikálové, kteří odmítají jakékoliv zvyšování dluhového limitu.

Celý svět doufá, že se američtí politici nakonec dohodnou. Pokud se tak do 2. srpna nestane, nastane částečná platební neschopnost a můžeme čekat kalamitu na finančních trzích.

Hanka Shánělová, Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme