Obama vyzývá k reformě bankovního systému

Americký prezident Barack Obama veřejně vyzval Wall Street, aby nebránil zavedení fiskálních změn. Obamova reforma je reakcí na vážnou krizi, do které se bankovnictví dostalo v roce 2008 a která byla jednou z hlavních příčin krize globální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Obama oznámil dohodu s Ruskem o redukci jaderných zbraní

Prezident Obama oznámil dohodu s Ruskem o redukci jaderných zbraní | Foto: AFP

Americký prezident chce sérií konkrétních opatření především víc zprůhlednit finanční trhy a zvýšit ochranu běžných střadatelů a akcionářů. Podle mnohých kritiků chce Obamova vláda jen zesílit regulaci, a zvýšit tak moc úředního dohledu nad finančními institucemi, což poškodí volný trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek

Podle experta na mezinárodní politiku a hospodářství Petra Robejška proto Obama nemůže žádnou vstřícnost očekávat ani na Wall Streetu ani u republikánů.

„Část z republikánů je proti nikoli z přesvědčení, ale prostě proto, že jsou v opozici a chtějí Obamovi přidělat potíže. Tím ale vlastně škodí vlastní zemi, protože to, co Obama plánuje, je ještě příliš málo na to, aby se USA vyhnuly budoucímu opakování krizí,“ myslí si Robejšek.

Pomohlo by podle něj radikální zmenšení finančního průmyslu. „Je třeba, aby se bankám zabránilo spekulovat s penězi, které mají k dispozici. Měly by je pouze půjčovat. V tu chvíli by se radikálně snížily jejich zisky a banky by se pak nutně musely zmenšit, některé by musely skončit,“ nastínil možný ozdravný scénář Robejšek.

Ve Washingtonu dnes také začne schůzka ministrů financí skupiny zemí G20. Stranou zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky mají jednat o návrhu zvláštního zdanění bank.

Igor Maňour, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme