Obamovo slibované vyšší zdanění milionářů považují analytici za populismus

Americký prezident Barack Obama chce vyšší daně pro bohaté. Řekl to ve zprávě o stavu unie, kterou mnozí komentátoři považují za start jeho předvolební kampaně. Prezident představil návrh na minimálně 30 procentní efektivní zdanění milionářů, které by mělo zabránit tomu, že nejbohatší platí nižší daně než střední třída.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Barack Obama po projevu o stavu Unie

Prezident Barack Obama po projevu o stavu Unie | Zdroj: Reuters

Komentátoři stanice CNBC to považují za čistě populistický krok. Také Petr Gapko z GE Money Bank si myslí, že jde o velmi diskutabilní opatření. Na jednu stranu to sice může přinést nějaké prostředky do státní kasy, ale dodatečná suma bývá v porovnání s potřebami státních rozpočtů jen malá.

„Z tohoto pohledu se jeví tento krok jako spíše populistický. Je třeba si ale uvědomit, že Obama chce vytvořit politiku, která je spravedlivá ke všem a z tohoto pohledu jde o krok správným směrem,“ míní Gapko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Gapko z GE Money Bank na Rádiu Česko

Obama ve Zprávě o stavu unie také zmínil, že hodlá nalít další peníze do krizí stále poznamenaného realitního sektoru. Podle Gapka jde o největší současnou bolest americké ekonomiky. Ekonom GE Money Bank ale nevěří tomu, že by další pumpování peněz mohlo v tomto sektoru přinést nějaký zásadní obrat.

„Už v minulosti se ukázalo, že pumpování peněz do realit může být velmi nebezpečné. Vidím to jako snahu o krátkodobé zviditelnění ekonomických opatření.“

Obama slíbil v projevu o stavu Unie větší ochranu střední vrstvy

Číst článek

Mnozí experti připomínají, že se ve volebním roce ekonomice tradičně dostává podpory ze státní kasy. Jde svým způsobem o součást předvolební kampaně. Gapko je přesvědčený, že bude velmi záležet na tom, kam tyto prostředky půjdou.

„Přímá podpora vybraným sektorům nebo vybraným skupinám mívá jen velmi krátkodobé efekty, které se projeví na zvýšení státního dluhu a ekonomice tak příliš nepomáhají. Aby se docílilo dlouhodobějších efektů, musí být veřejné peníze směrovány na zvýšení efektivity a produktivity. Jinými slovy to znamená podpora zaměstnanosti a výzkumu,“ vysvětlil Petr Gapko.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme