Obavy se nenaplnily, hlásí po první zkoušce EET Babiš. Jde jen o ideální vzorek, tvrdí Kalousek

Během prvního dne zkušebního provozu elektronické evidence tržeb si systém vyzkoušelo 500 podniků. Finanční správa přijala 43 tisíc účtenek v ostrém režimu a 13 tisíc testovacích. Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO se zatím neobjevily žádné problémy. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek ale tvrdí, že jsou závěry resortu přehnaně optimistické.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré kasy nedělaly nevidomým velké problémy (ilustrační foto)

Staré kasy nedělaly nevidomým velké problémy (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Freeimages

Generální ředitel Finanční správy Martin Janečka během prvního dne zkušebního provozu elektronické evidence tržeb oznámil, že počítačové systémy finanční správy zatím fungují dobře a rychle.

„Vyzýváme podnikatele, aby toho využili, vyzkoušeli si to. Pro toho, kdo si to podkladní zařízení dneska nastaví, tak už se nic nového nemění,“ zdůraznil ve středu.

‚Kouzelné tlačítko‘ na pokladnách vymaže efekt EET. Účtenku nepošle do centrálního systému

Číst článek

Hladký průběh potvrdil i Andrej Babiš. „Pilotní projekt využívá asi 500 podnikatelů, kteří se registrovali a už evidují tržby. Vydali za ten čas asi 43 tisíc účtenek, takže všechny obavy o tom, že to nebude funkční, nebude to fungovat, se nenaplnily,“ řekl.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek ale optimismus krotil. „Do pilotního projektu se připojilo zatím 500 provozoven, což je asi 1,2 procenta z celkového počtu povinných k 1. 12. 2016. V podstatě to bude vzorek těch, co k tomu mají ideální podmínky,“ prohlásil.

Necelý měsíc do spuštění

Největší obavy z elektronické evidence tržeb mají malé podniky, které vystavují třeba jen jednu účtenku za den nebo dokonce za týden, jako například penziony, připomněl majitel aplikace Teeta.cz Tomáš Mrkvička.

„Vypadne vám internet, rozbije se tiskárna, přestane fungovat mobil nebo pokladna. Co teď? To jsou všechno věci, které člověku velmi znepříjemňují život,“ popsal.

Zkouška evidence tržeb začíná. Ministerstvo spustilo pro podnikatele pilotní verzi

Číst článek

Zkušební doba je pro podniky důležitá i proto, aby si vyzkoušely, jestli skutečně fungují služby, které si kvůli EET pořídily. Od 1. prosince ji bude muset používat 40 tisíc restaurací a hotelů.

„Z těch předpokládaných 40 tisíc uživatelů zatím požádalo o autentizační údaje 21 tisíc, takže polovina. Je důležité, aby skutečně podnikatelé k tomu přikročili co nejdříve,“ upozornil Andrej Babiš.

Elektronickou evidenci tržeb kritizuje pravicová opozice. Kalouskova TOP 09 například požaduje její zrušení nebo alespoň odložení o dva roky.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme