Obavy z dluhové krize eurozóny narůstají

Euro se vůči japonskému jenu v noci na dnešek propadlo na nejnižší úroveň za posledních více než deset let. Asijské akciové indexy byly po ránu pod tlakem. Trh tak reagoval na zprávy o tom, že se věřitelé Řecka možná budou muset nakonec vzdát větší části svých peněz, než se dosud čekalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonský yen. Zaměstnanec burzy v Tokiu.

Japonský yen. Zaměstnanec burzy v Tokiu. | Zdroj: Reuters

Diskutovali o tom včera ministři financí eurozóny, kteří ani napodruhé nerozhodli o převodu další části loni slíbené záchranné půjčky na řecké účty. Obavy proto narůstají a společně s tím mizí podle některých pozorovatelů ochota trhů dát lídrům eurozóny na vyřešení problémů čas.

Krátkodobá reakce trhů na odkládání rozhodnutí poskytnout další finanční částku na pomoc Řecku je podle Lubora Laciny, vedoucího Ústavu financí na brněnské Mendelově univerzitě pochopitelná. „Z tohoto pohledu se zvyšuje riziko vyhlášení platební neschopnosti Řecka, což by určitě mělo na finanční trhy velký dopad,“ upozornil ve Světě o osmé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma komentoval ve Světě o osmé vedoucí Ústavu financí na brněnské Mendelově univerzitě Lubor Lacina

Podle některých expertů Evropě trvá řešení krize příliš dlouho. Trhům tak může dojít trpělivost, začnou se všeho evropského zbavovat a obrazně řečeno ‚domeček z karet spadne‘. Jedním z protiargumentů naopak je, že na chaosu, který by s takovým živelným řešením přišel, by nikdo příliš nevydělal.

Podle Laciny je ovšem předpoklad, že dluhová krize eurozóny nemůže v chaos vyústit, mylný.

„Máme velmi špatný precedent ze začátku 90. let, kdy došlo ke kolapsu předchůdce eura, Evropského měnového systému, a kdy právě ty dlouhotrvající pochybnosti o schopnosti - v té době země - udržet stabilní kurz například libry vůči německé marce vedl k obrovským spekulativním tlakům, které nakonec donutily britskou libru opustit měnový systém a devalvovat.“

„Takže tady já bych viděl, že ta očekávání, že se to nemůže stát, jsou mylná, protože toky hlavně na devizových trzích, které jsou každodenně obchodovány, několikanásobně převyšují objem financí, které jsou schopny dát dohromady členské státy eurozóny na vyřešení situace,“ uvedl na Rádiu Česko Lubor Lacina.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme