Obavy z návratu recese nahrávají takzvaným hříšným akciím

Obavy z návratu recese a nejistota na trzích nahrávají investicím do takzvaných hříšných akcií. Jde o cenné papíry firem, které si založily byznys na lidských slabostech a poklescích, jako jsou sázkové společnosti, výrobci zbraní, tabákové společnosti nebo výrobci alkoholu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza v New Yorku.

Burza v New Yorku. | Zdroj: Reuters

Právě akcie těchto firem jsou méně náchylné k výkyvům během ekonomických turbulencí. To se ukázalo i během poslední finanční krize, která přišla s pádem banky Leman Brothers v roce 2008.

„V roce po pádu Leman Brother tratil široký evropský index DJ Stoxx 600 po započtení dividend 14 procent. V tomto indexu je celkem 16 titulů, které představují tabákový průmysl, výrobce alkoholických nápojů nebo poskytovatele hazardních her, a z nich pouze čtyři tituly dopadly hůře než index, čili úspěšnost byla 75 procent,“ říká akciový analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obavy z návratu recese nahrávají takzvaným hříšným akciím. Více redaktor Tomáš Medek

Zároveň vyjmenovává evropské hříšné akcie, které si za poslední tři roky připsaly největší zisky:

„Například italský výrobce nápojů Campari, švédská tabáková společnost Swedish Match nebo irská sázková firma Paddy Power ani v jednom sledovaném období neoslabily a celkově vynesly akcionářům více než sto procent hodnoty.“

Stejně výnosné byly také americké hříšné akcie. Zatímco hlavní akciový index S&P 500 si od roku 2008 připsal jen 2,5 procenta, třeba cenné papíry firmy Wynn Resorts provozující kasina se zhodnotily o 89 procent a akcie tabákové společnosti Reynolds American přidaly 75 procent. Tyto hříšné akcie tak vydělávají i během ekonomického poklesu.

„Hlavním důvodem je charakter poptávky po službách či zboží takových firem. Ta je na rozdíl například od poptávky po nových autech výrazně anticyklická. Kuřák závislý na nikotinu kupuje podobné množství cigaret bez ohledu na stav ekonomiky, ale uskromní se při nákupu nového auta,“ vysvětluje Adamkovič.

Třeba cenné papíry výrobců zbraní nebo erotického průmyslu se ale už podle něj za hříšné akcie příliš považovat nedají. „Hlavními klienty zbrojního průmyslu jsou vlády a ty v dobách recese nemají peněz nazbyt, což z akcií zbrojařských firem dělá spíše cyklické tituly. A několik málo obchodovatelných akcií pornoprůmyslu je pak už celá léta ve ztrátách kvůli propadu tržeb způsobenému přesunem zákazníků na internet,“ dodává Adamkovič.

Vyplatit se může i sázka na ztrátové tituly

Nestabilnější ziskovost mají akcie výrobců cigaret. Svou cenu během ekonomického poklesu dobře drží také akcie výrobců kondomů, farmaceutických firem vyrábějících antikoncepci nebo výrobců hygienických potřeb.

Ekonom Jan Procházka z makléřské firmy Cyrrus, ale spíše radí teď investovat do akcií firem, které v krizi nejvíce ztratily než do takzvaných hříšných akcií.

„Osobně za sebe si myslím, že pokud přijde druhá vlna finanční krize, tak se vyplatí vybírat právě cyklické tituly, které nejvíce propadly a mají šanci na nějaký návrat. Takže spíše než na jistotu bych vsadil na riziko, které už bylo částečně omezeno,“ doporučuje Procházka.

Tomáš Medek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme