Obavy z výpadku těžby uranu v Austrálii zvyšují jeho cenu

Cena uranu rekordně roste. Tento týden se vůbec poprvé vyšplhala nad sto dolarů za libru a v reálném vyjádření je nejvyšší od 70. let minulého století. Stojí za tím současné obavy z výpadku těžby v australských dolech, které produkují nejvíce uranu na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JE Temelín

JE Temelín | Foto: ČEZ

Poptávka po této surovině dlouhodobě převyšuje vytěžené množství. Světové mocnosti se totiž postupně přiklánějí k výrobě energie z jádra. Podle analytika společnosti Colosseum Štěpána Pírka proto poptávka po uranu a tudíž i jeho cena i nadále poroste.

"Jaderná energetika byla trochu na ústupu. Teď je situace opačná. Hlad po elektřině je extrémní, nestabilita dodávek ropy je vysoká a dalším faktorem je globální oteplování, protože energie z jádra je velmi ekologická. Z jaderných elektráren nejdou žádné skleníkové plyny jako například z uhelných elektráren. Všichni víme, že to je čím dál tím větší problém, takže jádro má zelenou, a to znamená vysokou poptávku a růst cen do budoucna," řekl analytik.

Vzhledem k vysoké poptávce po uranu chce česká vláda v budoucnu podporovat jeho těžbu u nás.

Anna Marková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme