Občané EU mohou od ČR požadovat dorovnávací příspěvky k důchodu

Česko by v budoucnu mohlo vyplácet slovenským důchodcům až desítky miliard korun ročně. Dorovnávacími příspěvky pro penzisty ze Slovenska se zabýval v červnu Soudní dvůr Evropské unie. Ten rozhodl, že o částku může požádat každý občan EU, který pracoval v bývalém Československu a má nárok na penzi, ale zároveň dostává ve své zemi nižší důchod, než by dostával podle českých propočtů. Dnes o tom informují Lidové noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, penzisti

důchodci, penzisti | Foto: Filip Jandourek

Průměrný slovenský důchod je dnes asi 8746 korun, český dosahuje výše 10 537 korun. Odhady, kolik by Českou republiku stálo dorovnávání slovenských penzí, se liší.

„Podle našeho názoru se nebude jednat ani o stovky miliard, ani o desítky miliard korun,“ řekl Pavel Kantořík z úřadu ombudsmana, který se zabývá důchody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Kantořík z úřadu ombudsmana mluví o vyplácení českých důchodů občanům EU ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Vysvětlil, že Soudní dvůr Evropské unie rozhodoval o dvou otázkách, které mu byly položeny Nejvyšším správním soudem. Rozhodl, že u první otázky legislativa EU neznemožňuje České republice dorovnávat důchodovou dávku do výše, která by náležela, pokud by byl celý důchod stanoven podle právních norem ČR.

„To znamená, že ta praxe, která tady byla, je v pořádku,“ uvedl Pavel Kantořík.

Druhá otázka Nejvyššího správního soudu podle něj zněla, zda to dorovnání není náhodou diskriminační vůči občanům jiných republik, pokud se vztahuje pouze na občany ČR.

„A tady Soudní dvůr EU řekl, že to diskriminační je, a že pokud budeme chtít dorovnávat důchody tak jako dosud, tak bychom pravidla, která jsou dnes nastavená, měli vztáhnout i na ostatní občany států EU,“ vysvětlil Pavel Kantořík.

Doplnil, že se jedná především o občany, kteří celý život pracovali například v Praze, a jenom díky tomu, že sídlo zaměstnavatele ke dni rozdělení federace bylo na Slovensku, tak mají poměrnou část důchodů ze Slovenska. Jejich důchod je tak o hodně nižší.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se rozhodnutím Soudního dvora EU zabývá a zatím se k němu nechce vyjadřovat.

Ondřej Černý, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme