Obce dostanou jako kompenzaci jednorázově 1200 korun na osobu, poslanci přijali návrh Senátu

Obce dostanou jednorázový příspěvek 1200 korun ze státního rozpočtu jako kompenzaci výpadku daňových příjmů. Schválila to v úterý sněmovna na popud Senátu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) změnu podpořila. Vláda původně chtěla pomoci obcím zvláštním zákonem. Senát pomoc vložil do vládního protikrizového balíčku, který například snižuje silniční daň nebo daň z přidané hodnoty na ubytování. Balíček nyní dostane k podpisu prezident.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:17 16. 6. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky (ilustrační foto)

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Kompenzace má nahradit výpadky, o které obce i kraje přicházejí ze sdílených daní kvůli výplatě takzvaného kompenzačního bonusu, tedy podpory podnikatelům zasaženým ekonomickými dopady následků epidemie.

Tato podpora představuje 500 korun denně a stát ji vyplácí z takzvaných sdílených daní, o které se dělí státní rozpočet s rozpočty obcí a krajů. Konkrétně jde o daň z příjmů zaměstnanců. Na obce a kraje pak zůstává méně peněz.

Budou peníze na chodníky, školy nebo metro D? Podívejte se, o kolik letos přijde vaše obec

Číst článek

Podle Schillerové by kvůli tomu obce přišly o 4,5 miliardy korun, kompenzace jim má zajistit 12,8 miliardy korun. Krajům by výpadek měl nahradit státní příspěvek ve výši 12 miliard korun na opravy silnic a další příspěvek na sociální programy, řekla poslancům ministryně.

Rozhodnutí sněmovny přivítalo Sdružení místních samospráv (SMS ČR). „Je potřeba si uvědomit, že se nejedná o žádné prostředky navíc, je to pouze opatření, které obcím a městům nahradí výpadek financí způsobený zákonem o kompenzačním bonusu,“ uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák (STAN).

Představitelé samospráv dnes během podpůrného shromáždění na Malostranském náměstí podepsali takzvanou Malostranskou deklaraci. V ní vyzývají vládu a parlament mimo jiné k tomu, aby posílily příjmy samospráv.

Uplatnění daňové ztráty

Schválený daňový balíček umožní nově podnikatelům a firmám uplatnit zpětně daňovou ztrátu. V současnosti mohou poplatníci uplatnit daňovou ztrátu až v následujících zdaňovacích obdobích a za předpokladu, že jsou opět v zisku.

Vláda původně předkládala tento návrh bez limitu, sněmovna ale posléze rozhodla, že ztrátu bude možné uplatnit zpětně jen do 30 milionů korun.

Vláda chce pomoci podnikatelům z peněz obcí a krajů. ‚Nebude na investice,‘ kritizuje europoslanec Polčák

Číst článek

Balíček také rozšiřuje možnosti obcí osvobodit nemovitosti na svém území od daně z nemovitosti nejen na živelní pohromy, ale i na další mimořádné události jako pandemie nebo průmyslové havárie.

Schválený návrh zemědělcům zkracuje lhůtu pro vrácení přeplatku spotřební daně u tzv. zelené nafty ze 60 na 40 dnů. Tzv. zelená nafta je nárok na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů prokazatelně spotřebovaných pro zemědělskou prvovýrobu.

Předloha také snižuje o čtvrtinu silniční daň u automobilů s maximální povolenou hmotností nad 3,5 tuny bez rozlišení kategorie a podle ministryně půjde i o autobusy.

Změna se projeví zpětně již od počátku roku 2020, což se projeví i snížením záloh, které mají být na tuto daň v letošním roce placeny. Loni se na této dani vybralo 6,6 miliardy korun; od roku 2016 výběr neklesl pod šest miliard.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme