Obce lépe hospodaří se svými penězi. Nejvíc si polepšily malé vesnice

Obce loni ušetřily až deset miliard korun. Ukázala to analýza společnosti Czech Credit Bureau. Celkové příjmy obcí mimo Prahu se oproti předchozímu roku zvýšily o šest miliard korun, jsou tak nejvyšší od roku 2011. Za jejich růstem podle analýzy stojí hlavně příjmy z daní a dotace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obecní úřad (Ilustrační foto)

Obecní úřad (Ilustrační foto) | Foto: Filip Novotný | Zdroj: Český rozhlas

V hospodaření si polepšily zejména obce ve Středočeském kraji a na Vysočině. Nejlépe v analýze dopadly malé obce do 200 obyvatel.

„Celkové příjmy vzrostly na 598 korun na obyvatele. Celkový výdaje také vzrostly, ale vzrostly méně, z čehož plyne nárůst salda rozpočtu, které se zvýšilo o 251 korun a již pátým rokem je to kladné saldo rozpočtu,“ upřesnil Pavel Finger ze společnosti Czech Credit Bureau.

Dluh obcí je navíc nejnižší za šest let, oproti předchozímu roku se snížil o více než miliardu korun. Nejvíc poklesl v Ostravě, Brně a Havířově.

Podle analytičky Věry Kameníčkové výsledky neodráží nové složení radnic po komunálních volbách. Schopnosti nových starostů ukážou až data za tento rok.

„Lze předpokládat, že pozitivní trendy budou pokračovat. To, jak hospodařily obce v roce 2015, nesouvisí s novým vedením, protože rozpočet a například sazby poplatků a daně z nemovitosti připravilo ještě předchozí vedení,“ uvedla Kameníčková.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme