Přišly o peníze u Sberbank, teď si půjčují za vysoké sazby. Obce řeší, jak uplatnit svoje pohledávky

Města a obce v Olomouckém kraji, které měly své peníze uložené ve zkrachovalé Sberbank, se postupně v insolvenčním řízení přihlašují jako věřitelé. Týká se to například Senice na Hané, která přišla o 45 milionů korun určených na stavbu kanalizace. Vedení obce teď zvažuje další kroky. Zástupci Svazu měst a obcí starostům doporučili, aby postupovali při uplatňování pohledávek společně.

Tento článek je více než rok starý.

Olomouc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posprejovaný bankomat banky Sberbank na Strossmayerově náměstí

Posprejovaný bankomat banky Sberbank na Strossmayerově náměstí | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Čekal jsem, že to nebude veselé, ale nečekal jsem, že to bude až tak smutné,“ krčí rameny Michal Tichý, starosta Senice na Hané (STAN), když mluví o penězích, o které obec přišla kvůli pádu Sberbank.

Přehrát

00:00 / 00:00

Města a obce se snaží uplatnit své pohledávky vůči Sberbank. V kraji se to týká víc než 20 samospráv

Na stavbu kanalizace měla obec 45 milionů korun. Teď si vedení obce muselo na dokončení stavby znovu půjčit a tím se dál zadlužit.

„Byli jsme nuceni si vzít komerční úvěr. Bohužel úrokové sazby, které jsou v současné době na trhu, jsou pro nás celkem zničující. Pěkně se nám to prodražuje,“ říká Tichý pro olomoucký rozhlas.

Majetek české Sberbank nepodléhá protiruským sankcím, tvrdí analytický úřad. Rusko ji neovládá

Číst článek

Obec proto zrušila některé další plánované investice. Současný vývoj a insolvence Sberbank podle Tichého obcím neslibují dobré vyhlídky. A to přesto, že už se přihlásili jako věřitelé.

„Tím, že jsme v insolvenci z insolvenčního zákona nám vyvstává pořadí nebo upřednostňování jednotlivých věřitelů. A obce a města na tom nejsou vůbec dobře. Níž už to ani být nemůže,“ popisuje starosta.

Vytvořit skupinu

O peníze u Sberbank přišlo více než sto obcí pro celém Česku. I proto pro ně tento týden Svaz měst a obcí uspořádal seminář, na kterém podle místopředsedy a nezávislého starosty Velkého Oseka Pavla Drahovzala mluvili o nejnovějším vývoji a možnostech, které obce mají.

Finančně analytický úřad může Sberbank zmrazit majetek. Jak to ohrozí insolvenci, není jasné

Číst článek

„V současnosti je klíčové, aby správně sepsali přihlášku do insolvenčního řízení, aby pokud možno i díky seznamu věřitelů, který byl uveřejněn v pondělí, případně kontaktovali věřitele s obdobnými zájmy, což města a obce určitě jsou, a snažili se vytvořit silnou skupinu,“ zmiňuje Drahovzal.

Svaz samospráv je podle něj připravený jednat s vládou, pokud by obcím hrozilo, že o většinu peněz přijdou.

„V tu chvíli by se měl stát právě zabývat i kompenzacemi vůči veřejné správě, protože to nejsou peníze jenom jedné osoby. Ale ty peníze jsou všech v té obci nebo městě. Obce nemůžou za to, že Sberbank nakonec šla do úpadku. To bylo rozhodnutí centra,“ doplňuje Drahovzal.

Sberbank má podle insolvenčního návrhu desítky tisíc věřitelů, kterým dlužila k 30. červnu více než 60 miliard korun.

Barbora Taševská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme