Obce stále hůře vycházejí s penězi. Rizikově hospodaří 84 z nich

Ekonomická krize dolehla i na tuzemské obce. Ty v posledních čtyřech letech čím dál hůř vycházejí s penězi. Loni rizikově hospodařilo 84 obcí, což je nejvyšší číslo za posledních 11 let. Informovala o tom agentura ČEKIA. Nejhorší situace je podle ní ve Zlínském, Pardubickém a Karlovarském kraji, naopak nejlepší v kraji Královehradeckém.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obecní úřad v Lužicích

Obecní úřad v Lužicích | Foto: Hana Ondryášová | Zdroj: Český rozhlas

„Vycházeli jsme z metodiky ministerstva financí, které hodnotí podíl cizího kapitálu vůči celkovému kapitálu. Jestliže je tento podíl vyšší než 25 procent, ministerstvo financí zkoumá obec blíže, hodnotí ji rizikověji. Druhý faktor je podíl krátkodobých aktiv vůči krátkodobým závazkům. Jestliže je tento podíl menší než jedna, opět se jedná o zvýšení rizika. Kombinace těchto faktorů spolu vytváří zmíněné zvýšení rizika, které klasifikujeme jako zvýšené rizikové hospodaření obcí,“ vysvětluje Michal Říčan, analytik skupiny Bisnode, která agenturu ČEKIA vlastní a která studii vypracovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hospodaření obcí mluvil na Rádiu Česko Michal Říčan, analytik skupiny Bisnode

Říčan připouští, že počet 84 obcí, které rizikově hospodaří, z celkového počtu 6246 obcí v České republice není nijak závratný. Na druhé straně se počet rizikově hospodařících obcí zvyšuje.

„Určité obce, a to zejména ty menší, které nejsou schopny optimalizovat svojí příjmovou stránku, je potřeba sledovat blíže, nastavit určité mantinely a jednoznačně dohlédnout na to, aby zastupitelstvo obce a obecní orgány důsledně a kvalitně nakládaly s obecními prostředky,“ pokračuje Říčan.

„Management v soukromých firmách je za svůj výkon placen jinými finančními prostředky. Tudíž je motivován k tomu, aby maximalizoval hodnotu firmy pro jejich vlastníky. Proto je nakládání s penězi maximálně efektivní. U státních subjektů často vidíme, že tomu tak není. Zejména u menších obcí, kde jsou navíc zastupitelé dosti limitováni schopností vygenerovat příjmy. Příjmová stránka z hlediska daní je totiž dosti omezená. A sužovat své obyvatele daněmi je pro každého starostu velmi náročné,“ dodává analytik skupiny Bisnode Michal Říčař.

Naďa Bělovská, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme