Obce volají po změně v daních

Obce by uvítaly změnu rozpočtového určení daní. Jejich zástupci jsou přesvědčeni, že zákon starý šest let by potřeboval změnit. Domnívají se, že v příjmech obcí by měla být větší stabilita. O změnách v penězích pro obce dnes diskutovali starostové a zástupci krajů v expertní skupině na ministerstvu financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obytné domy

obytné domy | Foto: Jan Rosenauer

Jednání o penězích pro obce jsou ryze věcná. Jejich budoucí efekt by nemělo ovlivnit, kdo zrovna v této zemi vládne, řekl Jaromír Jech ze Svazu měst a obcí. "Tady jde ryze o odbornou záležitost. De facto přípravné období, aby po volbách, a je jedno, jak volby dopadnou, jsme měli čísla, která by argumentovala pro tu či onu úpravu," řekl.

Jaromír Jech zdůrazňuje, že diskuse není primárně o tom, aby obce dostaly peněz více. Obce nejsou nerozumné a starostové a primátoři chápou republiku jako celek. Slova, která skloňují, jsou vyrovnanost a stabilizace příjmů a aby se neměnila pravidla každý rok.

"Vládní zodpovědnost za určité příjmy, mít možnost ty příjmy ovlivňovat ve vazbě na to, co ta či ona obec chce dělat. Čili to je celá řada opatření, které jsou přednější, i když ten výsledek, kdyby obec dostala víc peněz, tak každý by byl rád, ale není to jen proto, aby obce dostávaly víc peněz," dodal.

Eva Hůlková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme