Obchod Česka s Tchaj-wanem roste. Jen Foxconn zde investuje miliardy

Nejen Čína utrácí peníze v Česku. Česko láká i další asijské země - Japonsko, Jižní Koreu nebo třeba Tchaj-wan. Právě Tchaj-wan u nás masivně investuje. Roste také vzájemná obchodní výměna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Foxconn

Foxconn | Foto: mesto-pardubice.cz

Dvě a půl miliardy korun chce do roku 2018 do své expanze v Česku investovat světový lídr v IT, tchajwanská společnost Foxconn. Už teď zaměstnává ve svých závodech v Pardubicích a Kutné hoře pět tisíc lidí.

Podle generálního ředitele agentury CzechInvest Karla Kučery tak jde o nejvýznamnější investici:

Přehrát

00:00 / 00:00

O významu Tchaj-wanu pro tuzemskou ekonomiku natáčela Barbora Kladivová

„Uzavřeli jsme ji v červenci 2015 a jedná se o memorandum, kdy společnost přislíbila v České republice v příštích třech letech investovat zhruba dvě a půl miliardy korun do investic, tedy majetku. S tím, že se předpokládá, že další skoro čtyři miliardy půjdou na platy lidí.“

Tchajwanské podnikatele ale Česko táhne už víc než dvacet let. Agentura CzechInvest za tu dobu pomohla zprostředkovat 27 investic za téměř 18 miliard korun. Díky těmto penězům našlo práci skoro 23 tisíc lidí.

Tchajwanské investory do Česka láká hlavně dobrá poloha v Evropě, říká Karel Kučera:

„Druhá rovina je, že máme velkou zdatnost v technických oborech. Investoři oceňují hlavně to, že máme technicky kvalifikované pracovníky, že umíme zacházet s technikou, že umíme ty věci i vyvíjet, máme v tom velkou zkušenost a dlouhodobou praxi. A zajímá je samozřejmě i to, že máme velkou návaznost na evropský trh.“

Ostrovní země Tchaj-wan táhne ale naopak i tuzemské investory. České firmy dováží do země s víc než 23 miliony obyvatel hlavně dopravní prostředky, stroje, průmyslové a spotřební zboží nebo třeba chemikálie.

„Náš export do této země měl v roce 2014 hodnotu 3,7 miliardy korun, což Tchaj-wan řadí okolo 50. místa našich exportních destinací. Ve stejném roce měl dovoz z Tchaj-wanu hodnotu okolo 26 miliard korun, což ho řadí na 30. místo v objemu dovozu,“ popisuje Lukáš Martin, ředitel sekce mezinárodních vztahů ze Svazu průmyslu a dopravy.

Řada českých firem na Tchaj-wanu našla své místo. Kromě automobilky Škoda a sklářské firmy Moser má své zástupce v ostrovní zemi třeba i společnost Preciosa, Pilsner Urquel nebo třeba Budějovický Budvar. Svou síť na Tchaj-wanu buduje i kosmetická firma Botanicus.

„Rostoucí zájem o tento trh by mohl ovlivnit i oslabený obchod s Ukrajinou a Ruskem, který nutí exportéry hledat nové odbytiště pro své výrobky. Z tohoto pohledu bude jistě zajímavá i uvažovaná dohoda o volném obchodu mezi EU a Tchaj-wanem, která, pokud by se jí podařilo dojednat, výrazně zjednoduší vzájemný obchod v oblasti cel nebo netarifních bariér,“ dodává Martin.

'Byznys je byznys'

Česká republika ovšem láká i Čínu. Společnost CEFC za posledních 10 měsíců utratila v Česku podle odhadů až 20 miliard korun. A odradit nejlidnatější zemi světa od dalších investic by podle ekonomických analytiků neměl ani rostoucí zájem o Česko ze strany Tchaj-wanu. Obě země přitom od půlky minulého století soupeří o to, kdo je právoplatným nástupcem původní Číny.

„Byznys je prostě byznys. A tam jde stranou otázka lidských práv i otázka nějaké vzájemné animozity mezi jednotlivými zeměmi. Tchaj-wan je technologicky vyspělá země a investuje po celém světě. Pokud by to mělo znamenat, že Čína by na trzích, na kterých je Tchaj-wan, měla omezovat investice nebo je rušit, tak by to znamenalo, že by Čína nemohla investovat téměř nikde a to stejné by platilo v opačném gardu,“ uvádí analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Ze všech zemí, které mají obchodní zájmy v Česku, se Čína podílí na investicích necelými 0,4 procenty. Do druhé největší ekonomiky světa vyváží každý desátý tuzemský exportér. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Zahraniční obchod ČR | Foto: Český rozhlas

Vlajka Tibetu a vlajka Tchaj-wanu vyvěšené z oken Poslanecké sněmovny. Umístili je tam poslanci TOP 09 | Foto: Filip Jandourek

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme