Obchod mezi Amerikou a Evropou brzdí spor o kuřata

Obchodním vztahům mezi Evropskou unií a Spojenými státy škodí spor o kuřata. Mimo jiné i tím se dnes zabývalo bruselské zasedání Transatlantické ekonomické rady. Zástupci obou stran se snaží uvolnit vzájemný obchod mezi Amerikou a Evropou, který svazují podle podnikatelů nadbytečné předpisy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Spor o kuřata už se táhne jedenáctý rok: Evropská unie zakazuje dovoz americké drůbeže, protože je ve Spojených státech ošetřována chlórem, což unijní pravidla zakazují ze zdravotních důvodů. Američané, a nejenom oni, ale poukazují na skutečnost, že Unie současně povoluje umývání jiných potravinářský produktů chlórem. Například ve Francii umývají navíc chovatelé ve chlóru kuřata určená na export do Saúdské Arábie.

Právě tento spor blokuje dohodu o ulehčení obchodních pravidel. Třeba evropská auta musejí procházet před příchodem na americký trh drahým testováním bezpečnosti, i když už musejí tak jako tak vyhovovat stejně přísným pravidlům evropským.

Odborníci poukazují na to, že na obou stranách Atlantiku stále hraje určitou roli ekonomický protekcionismus vyžadovaný lobby domácích výrobců a bránící volné konkurenci.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme