Obchodní bilance byla v září aktivní

Obchodní bilance měla v září po dvou letech přebytek jednu miliardu 800 miliónů korun. Podle údajů Českého statistického úřadu bylo letos aktivní saldo především u strojů, dopravních prostředků a u průmyslového spotřebního zboží. V meziročním srovnání vzrostl v září dovoz v běžných cenách o 2,6 procenta a vývoz o 7,7 procenta. V souvislosti s novým maximem obchodní bilance zdolala nový rekord také koruna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Naše měna zpevnila až na historicky nejsilnější úroveň 33,39 korun za euro, což odpovídá 17 korunám osmi haléřům za marku.

Jan Jedlička ze společnosti Conseq Finance očekává, že do konce roku se deficit obchodní bilance bude dál prohlubovat. Pomalé zářijové tempo růstu exportů ukazuje na úzkou provázanost domácí ekonomiky se stagnujícím hospodářstvím eurozóny. Ještě pomalejší tempo růstu importu znovu potvrdilo skutečnost, že spotřebitelská poptávka v České republice roste jen mírným tempem. "Pozitivní vývoj v kategorii průmyslového spotřebního zboží naznačuje, že růst domácí poptávky není nadměrný. Na druhou stranu relativně slabší výkonnost exportu poukazuje na negativní vliv zpomalování evropské ekonomiky. Osobně se domnívám, že právě vliv ochabování tempa ekonomického růstu v Evropě do budoucna převládne, a obchodní bilance tak bude do konce roku dál prohlubovat svůj deficit."

Naděžda Hávová, Marika Táborská, Antonie Doležalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme