Novým majitelem obchodního domu Máj v Praze je firma Amádeus Real. Tesco cenu prodeje neuvedlo

Novým majitelem pražského obchodního domu Máj, který je v posledních letech známý jako My, se v pondělí stala developerská firma Amádeus Real. Za kolik obchodní dům koupila od dosavadního majitele, skupiny Tesco, firma neuvedla. Po převzetí budovy společnost počítá s rekonstrukcí, začít by měla v druhé polovině roku 2020 a skončit by měla o dva roky později.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodní dům My v centru Prahy

Obchodní dům My v centru Prahy | Foto: Tiia Monto/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Prioritní funkcí Máje na Národní třídě zůstane po dokončení jeho modernizace provozování obchodů. Budova původního Máje je památkově chráněná, což bude nutné při modernizaci respektovat, dodala firma.

Tesco prodává obchodní dům My na Národní, jeho hodnota je téměř miliarda korun

Číst článek

Podle znaleckého posudku společnosti NSG Morison, který řetězec Tesco před rokem zveřejnil v obchodním rejstříku, činí hodnota nemovitosti po odečtení všech závazků zhruba 171 milionů korun. Tesco tehdy obchodní dům vyčlenilo do samostatné firmy. Amádeus Real se tak dnes stal jeho novým vlastníkem prostřednictvím získání stoprocentního podílu ve společnosti Department store Praha, která byla před nabytím platnosti finálních smluv součástí skupiny Tesco Europe B.V., uvedl mediální zástupce Amádeus Real Karel Samec.

Do konce května se podle něj skladba ani fungování obchodů patřících společnosti Tesco v Máji nezmění. Od června bude mít Tesco v obchodním domě již jen supermarket a menší prodejnu s potravinami a nový vlastník pronajme do zahájení rekonstrukce ostatní plochy jiným obchodníkům.

HB Reavis prodává několik staveb v Praze včetně Transgasu. Co bude s demolicí, není jasné

Číst článek

Tesco už před časem uvedlo, že hledá nové využití pro své obchodní domy, které jsou staré několik desítek let, jsou v atraktivní lokalitách, ale musí se kompletně modernizovat. Amádeus Real tak například koupil před dvěma lety od Teska obchodní dům v Plzni na Americké třídě.

Nový vlastník budovy na připravovaných návrzích její modernizace spolupracuje s pražskými památkáři, městským Institutem plánování a rozvoje a autory původního návrhu stavby, architekty Martinem Rajnišem a Johnny Eislerem, uvedl Tomáš Jícha z Amádeus Real. 

Historie budovy

Výrazná budova na rohu ulic Spálená a Národní vznikla na místě novogotického Šlikova paláce. Na jejích fasádách se uplatnil kontrast plně prosklené eskalátorové haly s nečleněnou věží nákladních výtahů z pohledového betonu. První zákazníky obchodní dům přivítal v dubnu 1975.

Obchodní dům Máj na archivní fotografii | Foto: Bedřich Kaas

Od roku 1996 byla majitelem budovy firma Tesco stores ČR. Ta nejprve plánovala její demolici následovanou rozsáhlou přestavbou. Ministerstvo kultury však v roce 2006 prohlásilo budovu za kulturní památku. Spor o památkovou ochranu Máje postaveného v letech 1972 až 1975 rozvířil tehdy mezi širokou veřejností diskusi, zda si ochranu zaslouží nejen historické, ale i významné moderní stavby, které lidé ještě jako památky nevnímají. Rozhodnutí ministerstva v této věci se tak stalo významným precedentem.

Během své existence obchodní dům pětkrát změnil jméno. Z původního Prioru 02 se krátce na to stal Máj. V roce 1992 přešlo centrum pod značku amerického řetězce K-Mart. Od roku 1996 je pak majitelem společnost Tesco. Původně byl obchodní dům provozován pod touto značkou, v roce 2009 se ale přejmenoval na My. Ve stejné době také prošel rozsáhlou rekonstrukcí interiérů. V říjnu 2014 se v jeho těsném sousedství nad stanicí metra Národní otevřel multifunkční komplex Quadrio s obchody, kancelářemi i byty.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme