Obchodní inspekce letos nejspíš udělí rekordní množství pokut za padělky

Celní správa zadržela za prvních osm měsíců víc padělaného zboží mířícího na český trh než za celý loňský rok. Zatímco v roce 2016 dosáhla hodnota padělků 150 milionů korun, letošní účet už v srpnu dosáhl hranice 200 milionů. Celníci našli třeba zásilku falešných hodinek - každé v hodnotě originálů přesahující 600 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padělané kabelky značky Louis Vuitton

Padělané kabelky značky Louis Vuitton | Foto: Celní správa

Druhy padělaného zboží se každý rok mění podle oblíbených značek nebo výrobků. „Nelze říci, že by se celníci v daný rok zaměřovali na danou oblast, vždy vycházíme z aktuální situace,“ říká mluvčí celní správy Martina Kaňková.

Celníci se spolu s Českou obchodní inspekcí (ČOI) zaměřují i na padělané zboží v obchodech a na tržnicích. Vloni kvůli tomu inspekce uložila rekordní množství pokut. „Toto bylo 1426 pokut za 13 milionů korun. Je velmi pravděpodobné, že letos toto číslo překonáme,“ říká mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Inspektorům zjednoduší práci také listopadová novela zákona, která jim umožní vniknout třeba do uzamčených boxů na tržnicích. A to pokud se domnívají, že tam prodejci skrývají padělky.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme