Firma Tesco se stáhla z Číny, prodala svůj dvacetiprocentní podíl obchodnímu partnerovi

Největší britský maloobchodní řetězec Tesco dokončil stahování z Číny. Za 275 milionů liber (8,3 miliardy Kč) prodal dvacetiprocentní podíl ve firmě vlastněné s čínským partnerem China Resources Holdings (CRH). Firma to uvedla ve svém úterním sdělení a dodala, že krok jí umožní soustředit se na její hlavní podnikání.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tesco v Pekingu na snímku z roku 2007.

Tesco v Pekingu na snímku z roku 2007. | Zdroj: Reuters

Firma vstoupila na čínský trh v roce 2004, ale měla problém se na něm prosadit. Uzavřela proto v roce 2014 partnerství s CRH. Společný podnik tehdy spojil 131 čínských prodejen Teska s více než 3000 obchody CRE.

Řetězec se už stáhl z Japonska, ze Spojených států a z Jižní Koreje. Nyní firma přezkoumává své zbylé aktivity v Asii, což by podle agentury Reuters mohlo vyústit v odchod z Thajska a z Malajsie.

Tesco by pak kromě Británie zůstalo přítomno jen v Irsku a ve střední Evropě – v České republice, Maďarsku, Polsku a na Slovensku. Odchod z Asie by mohl být jedním z posledních skutků šéfa firmy Davea Lewise, který v čele společnosti stojí od roku 2014. V říjnu jej nahradí Ken Murphy.

Na český trh Tesco vstoupilo v roce 1996. V účetním roce 2018/2019, který skončil 28. února 2019, zde firma meziročně téměř zdvojnásobila zisk na 2,53 miliardy korun. Tržby řetězce mírně klesly, a to o dvě procenta na zhruba 44,56 miliardy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme