Obchodníci s ropou se obávají růstu cen. Kvůli napětí mezi Saúdskou Arábií a Íránem

Cena ropy na světových burzách hned první den obchodování v roce 2106 vzrostla o několik procent. Může za to napětí mezi hlavními producenty ropy. Saúdská Arábie, která je největším světovým vývozcem ropy, totiž o víkendu přerušila diplomatické styky s Íránem. Reagovala tak na útok íránských demonstrantů na areál saúdského velvyslanectví v Teheránu. To se promítlo i do nárůstu cen ropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa

Ropa | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Severomořská ropa Brent v reakci na vzrůstající napětí na Blízkém východě zdražila o čtyři procenta. „Ropa zdražila na téměř 39 dolarů za barel, ale koncem obchodování opět klesla a nyní se pohybuje kolem 37 dolarů a 30 centů za barel,“ říká analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Zároveň připomíná, že podle expertů je předpoklad, že by cena ropy raketově stoupla, nízký. „Je možné, že se vztahy mezi Saúdskou Arábií a Íránem v průběhu roku ještě zhorší, což by mohlo způsobit napětí na energetickém trhu a také možné zvyšování cen ropy. Avšak v nejbližších týdnech bychom žádné drastické zdražení ropy neměli očekávat,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cena ropy první den obchodování v roce 2106 vzrostla o tři procenta. Důvodem je napětí mezi Saúdskou Arábií a Íránem. Hostem ČRo byl analytik Boris Tomčiak

To podle něj platí i o cenách pohonných hmot na čerpacích stanicích v Česku. „Očekáváme, že ceny pohonných hmot v České republice by mohly v nejbližších týdnech stagnovat. U nafty je případně možné i mírné zlevnění,“ dodává analytik.

Podle expertů nebude mít současné napětí na Blízkém východě s největší pravděpodobností na produkci ropy žádný vliv. Ropný trh se totiž stále nachází v přebytku a jinak by tomu nemělo být ani letos.

„Mezinárodní energetická agentura očekává, že přebytek na ropném trhu zůstane minimálně do druhé poloviny letošního roku. Podle některých analytiků bude přebytek ropy až do roku 2017,“ upozorňuje Tomčiak.

„Podle mě je velmi pravděpodobný druhý scénář. Když Írán, kterému by v průběhu několika měsíců měly skončit sankce, zvýší produkci o půl milionů barelů denně, výrazně to zvýší nabídku ropy na světovém trhu,“ vysvětluje analytik.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme