Obchodníci věří v předvánoční útraty zákazníků. Trend je zatím opačný

Letos budou lidé před Vánoci více utrácet, domnívají se obchodníci. Přitom v posledních měsících naopak maloobchodní tržby stále klesají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvánoční nákupy

Předvánoční nákupy | Foto: Tomáš Adamec

Možná je to přání otcem myšlenky. Nicméně obchodníci doufají, že lidé nebudou v závěru roku tolik šetřit. A tržby porostou. Jednak před Vánoci lidé obvykle více utrácí, a to nejen za potraviny, ale i za spotřební zboží, a jednak jim obchodníci samozřejmě půjdou vstříc.

Například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka dnes řekl, že výprodeje letos začnou ještě před Vánoci. A budou sázet na úsloví - nekup to, když je to tak levné. Zabírá i cedulka „zlevněno“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přání a vánoční očekávání obchodníků i jejich reálné vyhlídky přiblížila redaktorka Jitka Hanžlová

Ale bude v tom i prostý ekonomický kalkul: koupit to, co chci, před zvýšením daně z přidané hodnoty, i když se zatím neví, zda DPH skutečně od Nového roku o procento vzroste na 15 a 21 procent.

Očekává se, že sněmovna bude muset ještě přehlasovat veto Senátu. Obchodníci ale spoléhají na to, že lidé budou hlavně spotřební zboží pro jistotu kupovat ještě před koncem roku za současného zdanění.

Na druhé straně však Juračka kritizoval problémy s výběrem daní. Prohlásil, že pokud by obchodníci prodávali jen to, na co mají plnohodnotný doklad o koupi a odváděli daně z příjmu i DPH, vybralo by se přes 40 miliard korun navíc.

DPH by se pak vůbec nemusela zvyšovat. Podle Juračky neustále klesá počet plátců DPH. Nelze totiž obchodníkovi nebo jinému podnikateli dokázat, že daňový subjekt překročil zákonem stanovenou hranici obratu. U nás totiž stále není povinnost registrovat vlastní tržby například povinnou registrační pokladnou.

Předvánoční nákupy | Foto: Tomáš Adamec

Na přelomu loňského a letošního roku jsme viděli, že někteří obchodníci ještě před letošním zvýšením DPH zvyšovali ceny. Prý aby cenový šok nebyl tak velký. Jak se zachovají tentokrát, bude záležet na jednotlivých obchodnících. Nicméně s nízkou spotřebou domácností by bylo krátkozraké, kdyby ceny zvedali už dopředu.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka si myslí, že zatímco velcí obchodníci se budou snažit ušetřit na nákladech, aby co nejvíce vyhověli zákazníkům, drobní obchodníci tak velké rezervy v nákladech nemají, a proto pro ně může mít zvýšení DPH prý až fatální důsledky.

Navíc stále rostou nákupy přes internet. Letos čekají internetoví obchodníci rekordní tržby, a to pro kamenné obchody také znamená jistý stupeň ohrožení.

Češi chtějí o letošních Vánocích utrácet méně. Šetří
Ekonomika zůstává v recesi. Ve třetím čtvrtletí opět klesla
Průzkum: České domácnosti své výdaje příliš neřídí
Každý Čech dluží přes 100 tisíc korun. Lidé si půjčují i kvůli vánočním dárkům
Češi si nevědí rady se svými dluhy. Stále častěji žádají o pomoc občanské poradnyV Česku přibývá chronických dlužníků. Zadlužování berou jako sportČeši si půjčují stále víc, dluhy domácností už překročily bilion korun

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme