Obchodníkům výrazně vzrostly tržby. Češi mají práci a nebojí se utrácet

Nákupní košíky Čechů se plní a obchodníci se radují. Jejich tržby meziročně stouply o 6,9 procenta. Přispěla k tomu hlavně klesající nezaměstnanost a větší počet pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nejvíc se dařilo internetovým prodejcům. Jejich tržby rostly o více než čtvrtinu. Lidé nakupovali hlavně elektroniku. Podle mluvčí jednoho z největších internetových prodejců v Česku Šárky Jakoubkové zákazníky přilákaly ke koupi i nižší ceny zboží.

„Zákazníci vykupovali hlavně levné notebooky a počítače, u kterých po vyprodání skladových zásob dojde ke skokovému zdražení, a to až o 40 procent. Vzrostl také prodej sezonního zboží, jako jsou například klimatizace, sportovní potřeby a vybavení na dovolenou nebo hračky,“ uvádí Jakoubková.

Rostly i útraty za ostatní zboží – za léky, knihy, oblečení nebo třeba za potraviny. Právě za jídlo zaplatí průměrná česká domácnost více než 40 procent ze svojí měsíční výplaty.

Červen přál mimo jiné i prodejcům aut. Jen během jediného měsíce prodali více než 21 315 nových vozů.

V letošním roce se do lepších statistik promítly i pohonné hmoty. Díky poklesu cen, meziročně o deset procent, totiž lidé začali víc auta využívat i na delší trasy.

„Díky meziročnímu zlevnění PHM české domácnosti letos ušetří zhruba devět miliard korun. Jsou to peníze, které budou moci uspořit nebo utratit za něco jiného. V každém případě podpoří spotřebu i ekonomický růst,“ říká ekonom ČSOB Petr Dufek.

Víc práce, větší ochota utrácet

V posledním roce výrazně klesla nezaměstnanost a nových pracovních míst přibývá nejvíc od krizového roku 2008. Menší obavy o ztrátu zaměstnání se pak projevují i v ochotě lidí utrácet.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta hrají velkou roli i vyšší mzdy, které navíc ještě porostou.

„Většina českých občanů by si měla platově polepšit. Domnívám se, že už od druhé poloviny letošního roku a především v roce 2016,“ odhaduje Novák.

Podle analytiků by za celý letošní rok mohl maloobchod růst o necelých šest procent – ve srovnání s minulým rokem je to dvojnásobné tempo.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme