Obchodování s realitami by mohlo mít přísnější pravidla. Připravuje se nový zákon

Podnikatelem s realitami může být v České republice úplně každý. To je kromě nás v Evropě možné už jen ve Velké Británii a ve Španělsku. Pro obchod s realitami nepotřebujete živnost, odbornost a zatím ani pojištění. To by se v budoucnu mohlo změnit. Na ministerstvu pro místní rozvoj už se chystá nový zákon, který má podnikání s realitami u nás zregulovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Obchod s realitami býval za první republiky koncesovanou živností. V současné době je to byznys, který může provozovat v podstatě kdokoli. Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje návrh zákona, který by tuto podnikatelskou činnost poněkud usměrnil.

Analýza, která mapuje situaci v podnikání s realitami, uvádí, že chybí například pravidla pro nakládání s penězi klientů, a také potvrzuje fakt, který si na vlastní kůži vyzkoušel osmadvacetiletý Honza. Ten si při studiu přivydělával jako realitní makléř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na návrh zákona, který by regulovat podnikání s realitami, se zaměřila redaktorka Věra Masopustová

„Je to takový švarcsystém. Je to většinou na živnosťák. Čas od času jsem zapochyboval o výši provizí, které jsme kasírovali, protože se kasírovala dvojitá provize ze strany jak poptávky, tak nabídky. Ale už to tak bylo zaběhlé a dělali to tak asi všichni v okolí, tak jsme to také dělali,“ popisuje Honza.

A co by se mělo změnit? „Tato norma vymezuje základní pojmy. To znamená, kdo je realitním makléřem, co to je realitní činnost,“ popisuje plánované novinky Zdeňka Niklasová z ministerstva pro místní rozvoj.

„Dále procesně řeší vztahy mezi makléřem a klientem. Upravuje způsob nakládání s finančními prostředky klientů. Řeší i požadavky a kompetence realitního makléře. Dále řeší pojištění i postup při vyřizování stížností. A současně nastavuje jakýsi etický kodex realitního makléře,“ doplňuje Niklasová.

Pojištění realitních kanceláří proti úpadku

Na přípravě zákona spolupracují i zástupci realitních kanceláří. Podle prezidenta jejich asociace Jaroslava Novotného by zákon, který bude regulovat podnikání s realitami, mohl i takzvaně vyčistit tento byznys od nepoctivců.

„Může to samozřejmě zkomplikovat život těm, kteří profesi nevykonávají jako hlavní pracovní činnost, protože spousta lidí se tím přiživuje. Dohazuje, hraje si na realitní kancelář. Tak těm to může život zkomplikovat. Ta profese získá i na důvěryhodnosti, protože doposud dost často nastávají situace, kdy právě ti, kteří to dělají jinak, důvěru v realitní kanceláře podkopávají,“ podotýká Novotný.

V novém zákonu by nemělo chybět pojištění realitních kanceláří proti úpadku, povinné pojištění profesní odpovědnosti za škodu nebo oddělené účty pro majetek klientů a firmy. I když budou tyto změny platit, před zloději nás to ale neuchrání. Alespoň ale budou mít obě strany - klienti i realitky - jasnější pravidla hry.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme