Obchody měly před Vánocemi rekordní tržby

Češi utratili při loňských listopadových nákupech v maloobchodní síti o osm procent více než před rokem. Je to nejvyšší růst od září 2003. V říjnu přitom tržby maloobchodníků meziročně stouply o 1,3 procenta. Měsíc před Vánocemi kupovali lidé hlavně motorová vozidla a pohonné hmoty. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákupní vozíky

Nákupní vozíky | Foto: Jan Rosenauer

Obchodníci měli v listopadu minulého roku mnohem větší tržby, než se původně očekávalo. Podle Markéty Šichtařové, hlavní ekonomky společnosti Next Finance tržby meziročně vzrostly o neuvěřitelných 8 procent. Od ledna do října minulého roku se přitom růst tržeb pohyboval jen na hranici dvou až tří procent.

"Předvánoční nákupní horečka vyvolaná mohutnými slevami se odrazila v růstu tržeb v prodejnách s textilem a obuví o 17,8 procenta. Vánocům také můžeme poděkovat za velký růst tržeb o 7 procent v oblasti kosmetiky a drogerie. A rekordní nárůst tržeb o 16,2 procenta vykázal prodej motorových vozidel, a to zejména lehkých užitkoých aut. Podnikatelé dělali před koncem roku vše pro to, aby mohli vykázat vyšší náklady, a tím pádem nižší daňovou povinnost."

Analytici se ale shodují na tom, že teprve další měsíce ukáží, zda jsou větší útraty domácností novým trendem nebo jen krátkodobým výkyvem.

Markéta Kaclová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme