Velké obchody zůstávají otevřené. Červencové svátky nepatří mezi ty, kdy musí prodejci zavřít

Česko si v pátek připomíná příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Tento svátek ani výročí upálení Jana Husa připadající na sobotu ale nepatří mezi sedm dnů, kdy musí mít obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních zavřeno. Sněmovna se ale bude na své příští schůzi zabývat návrhem Senátu na zrušení tohoto omezení.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování, nákup, nákupní košík (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Foto: flickr.com, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic, Nic Taylor

S pozměňovacím návrhem na zrušení celého zákona přišel senátní hospodářský výbor. Stejný návrh ale sněmovna už v minulosti odmítla a naopak odsouhlasila, že by mohly mít otevřeno velkoobchody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Víte, o kterých svátcích můžete nakupovat? Odpovídá prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza

Například maďarský parlament v roce 2016 obdobný zákon zrušil zhruba po roce jeho fungování. Zákaz prodeje se totiž nelíbil nejen tamním podnikatelským svazům ale ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

A podobně zákon kritizují také české svazy. Velcí obchodníci budou muset zavřít prodejny opět 28. září.

Nynější platná zákonná regulace prodejní doby se týká obchodů s plochou nad 200 metrů čtverečních. Prodejny musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00. Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce.

Zákaz se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zákaz se naproti tomu týká i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu.

bkl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme