Období stabilních cen zřejmě končí

Růst cen se u nás loni téměř zastavil, za celý rok se spotřebitelské ceny zvýšily o pouhé procento. Hlavním důvodem nízké inflace byla podle Pavla Sobíška z HVB bank zejména absence změn regulovaných cen. O procentní cenový nárůst se nejvíce zasloužily potraviny, které zdražují už čtvrtý měsíc v řadě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

padesátikoruna

padesátikoruna | Foto: Jan Rosenauer

Spotřebitelské ceny loni rostly jen minimálně a inflace proto v minulém roce nepřesáhla jedno procento. Cenová stabilita ale podle analytiků končí a v příštích měsících ceny pod vlivem zvýšování regulovaných cen, dalšího zdražování potravin a růstu nepřímých daní dále porostou.

Zvýšení inflace na hodnotu dvou až tří procentních bodů ale podle Pavla Sobíška z HVB bank nebude pro naši ekonomiku škodlivé: " Ceny jsou pružnější směrem nahoru nežli směrem dolů a zároveň je potřeba, aby probíhala konvergence cenové hladiny směrem k obvyklým vazbám v západní Evropě. Proto je žádoucí, aby se toto dělo i tím, že budeme mít o něco vyšší inflaci než je obvyklé právě v Evropské unii."

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme