Obecní větrníky vydělaly vesnici na Frýdlantsku miliony. Lidem pomohly třeba k novým oknům

Jindřichovice pod Smrkem na Frýdlantsku se před deseti lety staly průkopníkem ve využívání větrné energie. Dvě obecní větrné elektrárny zatím vesnici vydělaly 10 milionů korun, část zisku dostávají i místní lidé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

větrné elektrárny

větrné elektrárny | Foto: Eva Odstrčilová

Štěpán Matějka ukazuje na svém okně nová okna, kterými už zbytečně neutíká teplo.

„Dostali jsme dotaci a bezúročnou půjčku na nová okna. Máme starý dům, a když jsme ho koupili, okna byla v příšerném stavu. Pár zim jsme to přežili a teď díky příspěvku jsme je mohli zrekonstruovat,“ vysvětluje.

Do Jindřichovic se Štěpán Matějka přistěhoval v době, kdy se již vrtule větrníků pilně otáčely. „Nevadí mi to. Vím, že jsou skupiny lidí, které to hodně kritizují. Možná bych mluvil jinak, kdybych bydlel v bezprostřední blízkosti,“ dodává muž.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jindřichovicích pod Smrkem natáčela Ivana Bernáthová

Větrné energii říká ano většina lidí, kteří z jejího prodeje za posledních 10 let něco měli, potvrzuje nezávislý starosta Pavel Novotný.

„Podporujeme změny zdroje vytápění z uhlí na dřevo i vodní hospodářství. Pokud si někdo chce udělat studnu nebo vlastní čističku odpadních vod, tak na to může dostat až 20 procent nevratné dotace a 20 procent bezúročné půjčky. Takže v prvopočátku je to 40 procent nákladů, což je určitě motivační a je to využívané občany.“

Až Jindřichovice za dva roky splatí půjčku, budou mít z větrníků ne jeden, ale dva miliony korun ročně. Chtějí z nich opravit kulturní sál a knihovnu s kavárnou.

V Jívové se rozhádali kvůli větrným elektrárnám. A chystají průzkum mínění

Číst článek

Peníze z větrníků by se hodily i nepříliš vzdáleným Václavicím u Hrádku nad Nisou. Ve vesnici má vzniknout větrný park.

„Mělo by tam být 13 větrníků, přitom jeden by měl vlastnit Hrádek nad Nisou podle předchozích dohod," zdůrazňuje hrádecký starosta Josef Horinka z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Václavice patří administrativně pod Hrádek. Přestože spoustě lidí větrníky vadí, a to bez ohledu na to, že na dohled mají německé větrné elektrárny, na peníze z prodeje energie slyší.

„Tady nejsou chodníky," stěžuje si jedna z maminek, která vodí dítě do školky po úzké silnici, po níž sviští kamiony.

Ve Václavicích brzdí stavbu nejistota v legislativě

Václavičtí by přivítali i vodovod. Peníze z větrníků jsou ale zatím nejisté. Stavba elektráren se odkládá.

"Zatím spí. Investor jedná s potencionálními dalšími investory, vyjednává si úvěr. Byly splněné všechny zákonné požadavky, to znamená, že byla vydána EIA, územní rozhodnutí, stavební povolení. Ale vlastní stavba z důvodů změny legislativy nebo podpory stále čeká," konstatuje Josef Horinka.

Podle něj se větrníky postaví jen tehdy, když budou mít investoři zajištěnou státní podporu. Vládní návrh, který nedávno rozpuštěná Poslanecká sněmovna stihla ještě poslat do Senátu, ale státní dotace v nových elektrárnách omezuje.

Větrníky ve Václavicích by nicméně podle navrhované legislativy ještě šanci měly. Investoři dostali už stavební povolení, a tím pádem by se na ně mohla vztahovat výjimka. Pokud by se postavily do roku 2015, měly by nárok na státní podporu podle současných podmínek.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme