Sklizeň obilí bude téměř o osm procent nižší než loni. Úroda řepky naopak stoupne

Obilí se letos v Česku sklidilo o 7,9 procenta méně než loni, zemědělci svezli z polí 6,861 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který v pondělí podle stavu k 15. září zveřejnil Český statistický úřad. Nižší sklizeň očekávají statistici také u brambor, a to o 19,1 procenta. Pokles odhadují také u cukrovky, slunečnice, máku a hrachu. Úroda řepky se naopak meziročně zvýší o 20,7 procenta na 1,383 milionu tun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSÚ: Sklizeň obilí meziročně klesne o 7,5 %, úroda řepky stoupne.

Ilustrační foto | Foto: Meric Tuna | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Pokles u obilovin je způsoben především nižším hektarovým výnosem, který klesl o 6,7 procenta na 5,15 tuny z hektaru. „Podle aktuálního odhadu je úroda obilovin o 15,2 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let,“ uvedl Český statistický úřad.

Brambory v zimě podraží. Kvůli suchu se jich letos urodilo o čtvrtinu méně

Číst článek

Úrodu pšenice statistici očekávají nižší o 7,3 procenta, ječmene o 8,2 procenta. U kukuřice na zrno podle odhadu klesla zhruba o pětinu, u tritikale, což je kříženec žita a pšenice, o pět procent. Žita se urodilo víc o 13 procent, ovsa o téměř šest procent. 

U brambor je odhadovaná sklizeň 557 tisíc tun třetí nejnižší v historii sledování. Méně brambor se sklidilo jen v roce 2013 a 2015. Z hektaru se letos sklízí 24,35 tuny brambor, což je zhruba o 17 procent méně než loni. Osázená plocha se mírně zmenšila na téměř 23 tisíc hektarů.

Cukrovky by se letos mělo sklidit 3,306 milionu tun. Pokles úrody o čtvrtinu je dán hlavně snížením výnosu o 23 procent na 51,04 tuny z hektaru, osevní plocha se zmenšila jen mírně na 65 000 hektarů. „Předpokládaná úroda cukrovky je o 17,8 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let,“ uvedl Český statistický úřad.

Kvůli suchu bude nedostatek krmení. Zemědělci se zbaví desítek tisíc kusů zvířat

Číst článek

Odhadovaný nárůst sklizně u řepky je způsoben především zvýšením výnosů o 15,5 procenta na 3,36 tuny z hektaru a také rozšířením osevní plochy o 4,4 procenta na 41 tisíc hektarů. Očekávaná sklizeň je o 2,6 procenta vyšší než pětiletý průměr.

Produkce máku se meziročně propadla téměř o třetinu na 14 tisíc tun, klesla osevní plocha i odhadovaný výnos. Sklizeň slunečnice statistici odhadují meziročně nižší zhruba o desetinu na 47 tisíc tun, produkci hrachu na zrno také nižší o 17,2 procenta na 72 tisíc tun.

Klesla také předpokládaná úroda kukuřice na zeleno a siláž meziročně o 14,2 procenta, nižší sklizeň Český statistický úřad očekává také u dalších pícnin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme