Obilovin letos sklidí zemědělci víc, kvalita ale bude horší

Zemědělci letos sklidí o téměř 6 a půl procenta základních obilovin více než v loňském roce. Odhaduje to Český statistický úřad, který tak vylepšil svou predikci o 0,2 procenta. Statistici ale upozorňují na negativní vliv deštivého počasí, které kromě zpožďování sklizně také snižuje kvalitu úrody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň obilí

Sklizeň obilí | Foto: Ladislav Bába

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby jsou žně momentálně ve své třetině, takže lze těžko odhadovat úrodu přesně. Je ale jasné, že bude vyšší než v loňském roce. Naproti tomu kvalita bude určitě horší, protože počasí je velmi nepříznivé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Agrární komory Jan Veleba na Rádiu Česko

„Měli jsme jen několik typicky žňových dnů. Postiženo bude hlavně potravinářské obilí. Může ho být dokonce nedostatek. Zákazník ale nic nepocítí. Potraviny jdou vyrobit i z příměsí jiného obilí. Zemědělci jen méně utrží,“ vysvětlil Veleba.

Kromě počasí působí farmářům problémy klesající ceny zemědělských komodit na světových trzích. Je to kvůli problémům USA a Evropy s ekonomikou. Jedinou výjimkou jsou ceny cukru.

„Například cena semene ozimé řepky byla v termínovaných smlouvách kolem 12 tisíc korun. Na listopad je to už pod 10 tisíc korun,“ konstatoval prezident Agrární komory.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme