Objem peněz vybraných na pomoc potřebným neklesá ani v době krize

Likvidace následků přírodních katastrof a pomoc tělesně i duševně postiženým a dětem jsou projekty, na které ve veřejných sbírkách přispíváme nejochotněji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě České Budějovice pořádá například prázdninové pobyty českobudějovických dětí ze sociálně slabších rodin

Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě České Budějovice pořádá například prázdninové pobyty českobudějovických dětí ze sociálně slabších rodin | Foto: Diecézní charita ČB, Lubomír Kotek

Věnovat peníze přitom lidé nejsou líní ani v době úsporných opatření, kdy se finanční situace některých rodin zhoršila. Vyplývá to ze zkušeností neziskových organizací a Charity.

Přesto v letošním roce klesl počet dárcovských SMS zpráv, tedy takzvaných DMS.

„V roce 2010 jsme byli na čísle něco přes dva miliony DMS, loňský rok spadl na necelých 1,5 milionu DMS. Tady vidíte, že se opravdu podpora lidí snižuje,“ vysvětluje ředitel obecně prospěšné společnosti Neziskovky.cz Marek Šedivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Václavy Marešové o dárcovství v Odpoledním Radiožurnálu

Podle informací organizace Fórum dárců to ale neznamená, že by Češi na prospěšné projekty a pomoc ostatním věnovali čím dál tím méně peněz.

Většinou dárce osloví velké přírodní katastrofy typu zemětřesení na Haiti nebo asijské tsunami. Z domácích událostí jsou to hlavně povodně.

Kromě přírodních katastrof se nejvíce přispívá na pomoc dětem, postiženým lidem a poslední dobou také na projekty pro seniory.

Neziskové organizace v Česku mají málo peněz i zaměstnanců

Číst článek

Naopak malou finanční podporu mají ti, u kterých mají dárci pocit, že si za svou situaci mohou tak trochu sami.

„My samozřejmě provozujeme i služby prevence, což jsou různé azylové domy, pracujeme s lidmi s drogovou závislostí, s lidmi bez domova, a podpora ze strany veřejnosti je až skoro mizivá. Nicméně zase to nějak nahrazujeme třeba sbírkami, které potom jdou na obecné účely, a podporujeme z toho i projekty prevence,“ říká ředitel Charity ČR Oldřich Haičman.

Václava Marešová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme