Objem zahraničních investic se v Česku rekordně propadl

Státní agentura CzechInvest počítá s tím, že objem přímých investic, které k nám ze zahraniční míří, letos zřejmě nedosáhne ani poloviny loňského množství. V pololetí objem přímých zahraničních investic klesl na pět miliard korun a vyšší částku CzechInvest neočekává ani v druhém pololetí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobní hala

Výrobní hala | Foto: Jan Rosenauer

S čím pokles investic v posledním roce souvisí a jak bude dlouhodobý, o tom moderátor Ondřej Černý mluvil s generální ředitelkou agentury CzechInvest Alexandrou Rudyšarovou.

Nechybela ani otázka, zda rapidní pokles zájmu zahraničních investorů o Českou republiku je důsledkem současné hospodářské krize nebo souvisí i s tím, že už máme investiční boom za sebou a snížení zájmu se dalo předpokládat?

"Nejedná se o rapidní pokles zahraničních investorů - jejich počet je velmi podobný loňskému, ale jednotlivé investice jsou objemově menší. O českou republiku je zájem a Česko má zájem o investory, kteří investují s tzv. vyšší přidanou hodnotou, což jsou například technologická a vývojová centra, při kterých není třeba obrovských finančních prostředků. Míra investičních prostředků směřujících k nám je tedy menší," upřesnila Rudyšarová.

CzechInvest odhaduje, že odejít by z Česka mohla jen hrstka zahraničních firem. V této souvislosti by prý zaniklo kolem 1 000 pracovních příležitostí. Nové investice by naopak měly přispět k tvorbě zhruba 12 000 nových pracovních míst. I tak to bude pokles proti loňsku, kdy díky přímým zahraničním investicím vzniklo 14.606 pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor O. Černého s generální ředitelkou agentury CzechInvest Alexandrou Rudyšarovou.

Část analytiků odhaduje, že by pětina zahraničních firem mohla výrobu přesunout do levnějších lokalit. Obáváte se, že od nás zahraniční investoři začnou ve velkém odcházet za levnější pracovní silou dále na východ?

"Nejsem takový pesimista v odhadech. Když si uvědomíme, že prostřednictvím k CzechInvestu přišlo do Česka zhruba 1 600 projektů ze zahraničí - a z důvodu levnější pracovní síly počítáme odsud přesunuté projekty na prstech jedné ruky, myslím, že jsou přesně čtyři - tak to není ani promile," poznamenala Alexandra Rudyšarová.

Milan Kopp, Ondřej Černý, Robert Břešťan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme