Objemy leasingu a spotřebitelských úvěrů rostou

Přes 90 miliard korun vložily do české ekonomiky během posledních tří čtvrtletí členové České leasingové a finanční asociace. To je o téměř 3 miliardy korun víc než ve srovnatelném období loňského roku. Rostly objemy leasingu o zhruba 18 procent, podnikatelských úvěrů o 12,5 procenta, spotřebitelských úvěrů o 2,5 procenta a také u factoringu o 21 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

finance, spoření, peníze, mince, ilustrační foto

finance, spoření, peníze, mince, ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

„Za nárůstem komodit vidím dva hlavní faktory. Jeden je ten, že ta startovací základna, kterou přinesl krizový vývoj, zejména v roce 2009, je relativně nízká. Tehdy se trh propadl na 50 procent. Odraz od tohoto dna postupně nastává. Jako druhý faktor vnímáme nutnost investiční obnovy. Od roku 2009 přeci jen uběhly již tři roky a celá řada investic, které v té době byly pozastaveny, musí spatřit světlo světa. Je třeba obnovit celou řadu zařízení, ať už to jsou stroje nebo dopravní zařízení,“ říká Libor Bosák, člen představenstva ČLFA.

Přehrát

00:00 / 00:00

O objemu leasingových a úvěrových smluv mluvil na Rádiu Česko Libor Bosák, člen představenstva ČLFA

Další vývoj bude podle Bosáka záviset na výkonnosti a vývoji české ekonomiky a také vývoji v eurozóně:

„Do konce letošního roku bych očekával růst, protože celá řada obnov je rozjednána. Blíží se také vánoční období, které vždy tradičně vede k nárůstu půjček. Co se týká dlouhodobějšího horizontu, tam to závisí na vývoji ekonomiky v eurozóně, kde nejsou prognózy nejlepší.“

Z 90 miliard korun šlo nejvíc peněz, 64 miliard, na financování investic a provozu podnikatelských subjektů, na zboží a služby pro domácnosti pak 26 miliard. Největší objem šel na silniční dopravní prostředky, zhruba 39 miliard.

„U osobních automobilů je poptávka v zásadě stabilní. U nákladních automobilů letos sledujeme zvýšenou poptávku o 30 až 40 procent. Jde ale o již zmiňovanou obnovu investic. Většina investic jde do oblasti právnických osob,“ dodává Bosák.

Ladislav Dvořák, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme