Oblíbený cíl zlodějů kovů ztrácí na ceně. Na světových trzích se propadá cena mědi

Je to týden, co praskla cenová bublina vynášející k výšinám ceny zlata. Ty v posledních dnech postupně klesaly až na 1356 dolarů za trojskou unci. Proti své nejvyšší úrovni v roce 2011 tak ztratily více než 20 procent. Ale není to jediný kov, který prudce oslabuje. Na světových trzích jedou po sestupné spirále i ceny mědi. V domácích sběrných surovinách se to asi hned tak neprojeví, nicméně může to být zajímavé například pro automobilky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měděný drát

Měděný drát | Foto: Giovanni Dall'Orto

Měď je součástí veškeré elektroniky od počítačů po telefony. Díky své dokonalé vodivosti tepla a elektřiny se hodně používá nejen ve stavebnictví, ale také v průmyslu, především automobilovém. Právě útlum těchto odvětví je také jedním z důvodů pádu cen mědi.

Využívá se například při výrobě kabelů, drátů a trubek, které protkávají infrastrukturu. Průměrné auto obsahuje zhruba 25 kilogramů mědi. Protože například registrace nových vozidel v Evropské unii v březnu vykázala 18. měsíc v řadě pokles, meziročně o 10 procent, klesá poptávka po mědi.

Evropa je totiž druhým největším spotřebitelem mědi, přičemž velká většina kovu proudí do automobilového sektoru. Obchodníci proto měď méně nakupují, protože čekají její menší spotřebu.

Zároveň ale těžební společnosti zvyšovaly kvůli vyšší ceně produkci, takže se jim plní sklady vytěženou surovinou. To znamená, že se dá čekat další pokles cen.

Zlevňování mědi má ale i jiné příčiny, například sílící dolar. Kromě toho se projevil i pád cen zlata. Měď totiž bývá součástí širších komoditních košů, na něž jsou navázány indexové akcie.

Investoři, kteří se snažili omezit ztráty z poklesu jedné suroviny - tedy zlata - museli prodat celý koš, což vytváří dominový efekt. Proto také padají ceny i dalších průmyslových kovů - například olova, niklu, zinku a stříbra.

Jitka Hanžlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme