Oblíbený daňový ráj českých podnikatelů, Kypr, má potíže. Klesl mu rating

Kypr považuje řada českých a slovenských podnikatelů za daňový ráj. Podle agentury ČEKIA mělo k 30. září letošního roku kyperského majitele 1819 českých a 770 slovenských firem. Teď má ale tato země ekonomické potíže. Klesl jí rating hned o tři stupně. To je naprosto výjimečný vývoj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V turecké části Kypru se mešity přestavěly i z katedrál

V turecké části Kypru se mešity přestavěly i z katedrál | Foto: anna urban

Poradenská společnost Dun & Bradstreet snížila rating Kypru o tři stupně. Je to posun z takzvaného mírného rizika návratnosti investice na střední riziko návratnosti.

Prudký pokles hodnocení rizika země souvisí s pokračujícím oslabováním tamní ekonomiky ve většině klíčových ukazatelů, stejně jako se slabou vnější i vnitřní poptávkou, která přispívá k růstu nezaměstnanosti. Ta na Kypru v červenci zaznamenala třetí nejrychlejší růst v Evropské unii po Řecku a po Španělsku.

Zároveň mají potíže i kyperské banky. Podle Evropského orgánu pro bankovnictví dosáhl celkový odliv kapitálu dvou největších kyperských bank už téměř dvou miliard eur.

A to kvůli vysoké expozici řeckého dluhu a prudkému růstu nesplácených úvěrů klienty bank. Kyperská vláda také nedávno požádala Mezinárodní měnový fond a eurozónu o finanční pomoc.

Podle společnosti D&B jsou z hlediska systému hodnocení investičního rizika na stejné úrovni jako Kypr, tedy v kategorii středního rizika, například Albánie, Jordánsko, Portugalsko, Turecko nebo Island.

Nejpříznivější investiční klima v Evropě mají dvě skandinávské země, Norsko a Švédsko. Z této elitní skupiny letos v červenci vypadlo Německo a v říjnu také Švýcarsko. Obě tyto země mají nyní hodnocení 2 A.

Česká republika má hodnocení na úrovni mírného rizika návratnosti investice, tedy 3 C. Polsko je na tom podobně, Slovensko má o něco lepší známku, 2 D.

Jitka Hanžlová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme