Obnova Japonska po zemětřesení může trvat až pět let

Japonsko se z následků katastrofálního zemětřesení možná vzpamatuje až za pět let. Tak dlouho může podle Světové banky trvat obnova postižených oblastí. Zemětřesení a vlna tsunami podle banky napáchaly škody přesahující 230 miliard dolarů, tedy víc než čtyři biliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonsko po zemětřesení a vlně cunami

Japonsko po zemětřesení a vlně cunami | Foto: Robert Mikoláš

Výkon japonské ekonomiky teď podle Světové banky prudce zpomalí. Už ve druhé polovině roku ale přijdou obrovské investice do obnovy. S tím souhlasí i ekonom Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

„Budou se produkovat stroje, budou se tyto stroje instalovat, budou se stavět budovy, takže pokud bychom se podívali na hrubý domácí produkt v grafu, tak bychom nyní viděli prudký propad, který bude následovat prudký růst. V zásadě to bude vypadat jako tvar písmene V,“ uvedl Pikora.

Celkově ale Japonci podle ekonomů zchudnou, protože budou muset dávat peníze na obnovu zničených staveb a infrastruktury. Investice tedy nepůjdou na nové projekty.

Katastrofa z 11. března zabila víc než 18.000 lidí a zcela zdevastovala oblast na severovýchodě Japonska. Světová banka odhaduje, že kvůli dopadům zemětřesení bude hrubý domácí produkt Japonska v letošním roce až o půl procentního bodu nižší, než jaký by byl bez zemětřesení.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme