Obnova obchodu se tváří rozpačitě

Změna a výrazný obrat k lepšímu na poli obchodování zatím není v dohlednu. Vyhlídky na trvalou obnovu obchodu jsou prozatím smíšené. V tomto smyslu se včera vyjádřila zpráva Mezinárodní obchodní komory, která vycházela ze závěru průzkumů v oblasti financování obchodu, v němž odpovídalo na dotazy 161 bank ze 75 zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Šedesát procent našich respondentů uvedlo, že jejich obchodní finanční činnost poklesla mezi rokem 2008 a 2009 o zhruba 43 procent. Finančníci zaznamenali také objem poklesu exportních akreditivů v roce 2009 o 47 procent,“ uvedl ve Světě o desáté Rádia Česko Vladimír Šiška, výkonný ředitel české sekce Mezinárodní obchodní komory.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obsahu zprávy Mezinárodní obchodní komory hovořil ve Světě o desáté Rádio Česko výkonný ředitel české sekce Vladimír Šiška.

Banky se, jak řekl, chovají obezřetněji, také mají své vlastníky, takže více uplatňují pravidla, a to se odráží v důslednější kontrole všech dokumentů. V době největší krize se to podle Šišky odrazilo v tom, že některé banky dokonce směřovaly k výpovědi tradičních profinancování výroby, což vedlo k velké nespokojenosti ze strany podnikatelů.

„Já se domnívám, že banky zareagovaly výjimečně pružně oproti předcházejícím letům, nicméně přetrvávání důsledných kontrol v současné době mírně ustupuje, ale lze předpokládat, že již nikdy nebude takový benevolentní přístup jako býval,“ myslí si Vladimír Šiška.

Největší pokles obchodu podle něj byl u zboží s tzv. trvalou hodnotou, to jsou většinou investice. U například oblečení, jídla a podobně byl pokles mírnější. I obchod se službami je prý odolnější vůči krizi.

„Osmdesát procent našich respondentů očekává v tomto roce obrat a mírný růst, takže naše zpráva je sice zdrženlivá, ale nikoli pesimistická. Ekonomika se zotavuje, začínají přicházet velké projekty, znovu se otevírají velké zakázky. Export se také zotavuje a myslím si, že roste nebývalým tempem,“ uzavřel Vladimír Šiška.

Karolína Koubová, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme